Αρχίζουν οι αστρονομικές ομιλίες  με την 1η επίσκεψη στη Zvyozdny gorodok της Μόσχας για εκπαίδευση κοσμοναυτών

Αρχίζουν οι αστρονομικές ομιλίες με την 1η επίσκεψη στη Zvyozdny gorodok της Μόσχας για εκπαίδευση κοσμοναυτών

1 Οκτωβρίου 2019

Αρχίζουν και φέτος για 29η συνεχή χρονιά οι μηνιαίες ομιλίες της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας, που γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

H ομιλία της ερχόμενης Κυριακής 6ης Οκτωβρίου θα γίνει όπως συνήθως στις 8 μ.μ. από τον φυσικό Ιωάννη Βέργο και θα έχει ως θέμα την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος στη Μόσχα και στη μέχρι πρόσφατα απόρρητη βάση εκπαίδευσης των κοσμοναυτών. Για 1η φορά η Εταιρεία επέκτεινε τους εκδρομικούς της προορισμούς εκτός των συνόρων της χώρας μας. Μάλιστα ήταν και η 1η φορά που οργανωμένο ελληνικό γκρουπ επισκέφτηκε τη συγκεκριμένη βάση για εκπαίδευση κοσμοναυτών!
Είναι η βάση όπου και ο ίδιος ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο 1ος άνθρωπος που νίκησε τη γήινη βαρύτητα και πέταξε στο Διάστημα, έκανε την εκπαίδευσή του. Είναι η βάση που και σήμερα βρίσκεται σε λειτουργία και όπου αστροναύτες και άλλων εθνοτήτων, μεταξύ αυτών και Αμερικανοί, πραγματοποιούν μέρος της εκπαίδευσής τους.  Αυτό είναι απαραίτητο, αφού για την ώρα η μετάβαση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό γίνεται αποκλειστικά με τα ρωσικά «Σογιούζ».
Οι εκδρομείς της Εταιρείας μας εκπαιδεύτηκαν από τους ίδιους τους εν ενεργεία εκπαιδευτές, συνάντησαν και μία (ίσως την καλύτερη) εκπαιδεύτρια της NASA, μπήκαν στους αυθεντικούς χώρους και χρησιμοποίησαν τον επίσημο εξοπλισμό. Οι εισηγήσεις ήταν πολύ λεπτομερείς και αναλυτικές και όλες οι ερωτήσεις τους απαντήθηκαν με πληρότητα. Συμμετείχαν σε εργαστήρια και πρακτικές εφαρμογές, τους έγιναν ψυχολογικά τεστ, πέταξαν με αεροπλάνο, ελικόπτερο και συνέδεσαν το «Σογιούζ» με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εικονικά. Είχαν τέλος την ευκαιρία να θαυμάσουν ανεκτίμητα κειμήλια, όπως τη στολή του Γκαγκάριν και της Τερέσκοβα, προσωπικά αντικείμενα του Κορολιώφ, αλλά και το ίδιο το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 4» – την απαρχή δημιουργίας ενός Διαστημικού Σταθμού. Η συνάντησή τους με τον “δικό μας” κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν τους γέμισε χαρά, ενώ είχαν την μεγάλη τιμή να παραλάβουν τα πτυχία τους από έναν άλλο εν ενεργεία κοσμοναύτη, τον Σαρίπωφ.

Σύντομο βιογραφικό
Ο Ιωάννης Βέργος είναι καθηγητής Φυσικής στη Β/βάθμια Εκπαίδευση. Έχει επισκεφθεί το “CERN”, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για Έλληνες καθηγητές. Έχει επίσης διοργανώσει, παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε τρεις τηλεδιασκέψεις με το CERN. Εκπαιδεύτηκε στη βάση Zvyozdny Gorodok, ενώ έχει επισκεφτεί και άλλα διαστημικά και επιστημονικά κέντρα. Έχει διοργανώσει σχέδια δράσης σχετικά με την Αρχαία Ελληνική Αστρονομία. Παρακολουθεί και συμμετέχει στις δραστηριότητες της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος από τα πρώτα της χρόνια (1993) ως μέλος της. Έχει δώσει αρκετές διαλέξεις, έχει γράψει άρθρα στον «Ουρανό» και έχει διδάξει στα περισσότερα από τα «Θερινά Σχολεία Ερασιτεχνικής Αστρονομίας». Επίσης έχει κάνει παρουσιάσεις σε ανάλογα Συνέδρια πανελλαδικού επιπέδου. Έχει διατελέσει ακόμη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.