Έφυγε για το αιώνιο ταξίδι…

Έφυγε για το αιώνιο ταξίδι…

3 Μαΐου 2020

Πριν λίγες ώρες έφυγε από τη ζωή ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Για την ακρίβεια Άνθρωπος με κεφαλαίο Α… όπως Αστρονομία… όπως Αστροφυσική… όπως Αγάπη… όπως Αντικύθηρα… όπως Αλήθεια!

Ο Γιάννης Σειραδάκης ήταν (αλλά θα είναι για πάντα) ο φίλος και σύμβουλος μου!

Καλό ταξίδι Γιάννη! Δεν ξέρω αν πηγαίνεις για τον αστεροειδή (που θα χαρίσεις το όνομα σου), αλλά σίγουρα έχεις ξεκινήσει και ξεκλειδώνεις ένα-ένα τα μυστήρια του Σύμπαντος και κάτω από το απίθανο (κρητικό) μουστάκι σου «βλέπω» ήδη να διαγράφεται ένα χαμόγελο….

… και σα να μου λέει (με εκείνο το πράο ύφος που τον χαρακτήριζε):

«Βρε Λουκά, και ήταν τόσο απλό αυτό το πρόβλημα… πώς και δεν το βλέπαμε τόση ώρα;»

…. στο καλό!! Κράτα καλές σημειώσεις!!!

Λίγα λόγια για το βιογραφικό του

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1948. Τις πανεπιστημιακές σπουδές του (πτυχίο Φυσικής) τις τελείωσε στην Αθήνα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του (MSc. και PhD) στην Αστρονομία, έγιναν στo Πανεπιστήμιο του Manchester στη Βρετανία.

Είχε εργαστεί ερευνητικά στο Max-Planck-Institüt für Radioastronomie (Βόννη), στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego. Το 1985 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το 1995 εξελίχθηκε στη θέση του καθηγητή, θέση που κατείχε έως τη συνταξιοδότησή του, στις 31 Αυγούστου 2015.

Το Δεκέμβριο 2015, με απόφαση της Συγκλήτου, του απονεμήθηκε ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντά ήταν οι μελέτες σχετικές με Αστέρες Νετρονίων, Ουδέτερο Υδρογόνο σε γαλαξίες, το Κέντρο του Γαλαξία μας, Μεταβλητούς Αστέρες, Ήλιο, Σελήνη και Αρχαιοαστρονομία.

Δημοσίευσε μόνος του ή σε συνεργασία τρία διδακτικά βιβλία, άλλα βιβλία σχετικά με την αστρονομία, άρθρα σε συνέδρια και συνολικά πάνω από 100 πρωτότυπες ερευνητικές (κυρίως) και άλλες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή τόμους.

Είχε επιβλέψει διδακτορικές διατριβές, είχε οργανώσει ή συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και συμμετείχε ως μέλος ή πρόεδρος σε πολλές εθνικές ή διεθνείς επιτροπές ή ερευνητικά προγράμματα.

Ήταν Επίτιμο Μέλος της Εταιρείας μας και είχε συμμετάσχει σε πάρα πολλές εκδηλώσεις μας, όπως οι μηνιαίες ομιλίες (Αστρονομία για όλους), τα Θερινά Σχολεία μας, οι αστροβραδιές μας και τα Πανελλήνια Συνέδρια Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Η σημαντικότερη όμως συμβολή του ήταν στην επέκταση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας με μία ακόμη φάση, από την οποία προκύπταν (και συνεχίζουν να προκύπτουν) οι 5 μαθητές που εκπροσωπούν την χώρα μας στην Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής (της οποίας Ολυμπιάδας ήταν ένας εκ των εμπνευστών και θεμελιωτών). Αποτέλεσε τον Α’ Αρχηγό των Ολυμπιακών αποστολών από την 1η Ολυμπιάδα στην Ταϊλάνδη το 2007, έως την 11η Ολυμπιάδα (και πάλι!!) στην Ταϊλάνδη το 2017. Όλα αυτά τα χρόνια χάρισε τις γνώσεις του στους μαθητές των αποστολών, ενώ παράλληλα οι νουθεσίες του και οι συμβουλές του θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό όλων των παιδιών. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ακολούθησαν προσεκτικά τις απόψεις του και εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις τους πέτυχαν στις επαγγελματικές τους σταδιοδρομίες (ξεκινώντας από κάποιο Τμήμα Φυσικής, και ακολουθώντας μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στον ευρύτερο τομέα της Αστρονομίας – Αστροφυσικής, βρίσκονται σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού).