Απεβίωσε ο Άνταμ Περλόφσκι

15 Ιουνίου 2021

Ο Άνταμ Περλόφσκι γεννήθηκε το 1953 στη Βαρσοβία, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε χημικός-μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Βαρσοβίας και αποφοίτησε με μάστερ το 1977.

Το καλοκαίρι 1976 ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όταν έκανε την πρακτική εξάσκηση στο εργοστάσιο τσιμέντων του Βόλου, στα πλαίσια προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. Τότε γνώρισε και τη μελλοντική σύζυγο του.

Αμέσως μετά τις σπουδές και μέχρι το 1983, εργάστηκε ως επιστημονικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιομηχανικής Χημείας στη Βαρσοβία, κυρίως πάνω στην ετερογενή κατάλυση και προσομοίωση χημικών αντιδραστήρων. Παράλληλα το 1981, ξεκίνησε διδακτορικές σπουδές στην υπολογιστική μηχανική ρευστών.

Από το 1983 έμενε μόνιμα στο Βόλο. Εργαζόταν μέχρι και το 2014 στις βιομηχανίες τροφίμων στο Βόλο και στη Λάρισα, κυρίως στην ανάπτυξη προϊόντων και εξοπλισμού παράγωγης, έλεγχο ποιότητας, αλλά και στο μάρκετινγκ εξαγωγών. Το 1991-92, μετά την πρόταση του British Council, έκανε ένα διάλλειμα και βρέθηκε στην Αγγλία στα ερευνητικά κέντρα βιομηχανίας τροφίμων.

Άρχισε να ενδιαφέρεται για τα διαστημικά ταξίδια και την αστρονομία όταν ήταν κάπου 12 χρονών, όταν διάβασε ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Οι Αστροναύτες» του μεγάλου Στανισλάβ Λεμ. Αργότερα διάβασε το «Σολάρις» του Λεμ, και μετά άλλα πολλά. Και το μικρόβιο έμεινε.

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας και χρημάτισε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.