23 Δεκεμβρίου 1672 : Ανακαλύπτεται ο δορυφόρος του Κρόνου Ρέα από το Γάλλο αστρονόμο Zαν ή Τζιοβάνι Κασσίνι.

Ανακαλύπτεται ο δορυφόρος του Κρόνου Ρέα (Rhea) από το Γάλλο αστρονόμο Zαν ή Τζιοβάνι Κασσίνι (Jean ή Giovanni Cassini, 1625 – 1712). Είναι ο 5ος, κατά σειρά ανακάλυψης και ένας από τους 8 μεγάλους δορυφόρους του Κρόνου. Φωτογραφήθηκε από το διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ – 1», το οποίο έφτασε στην περιοχή του στις 13.11.1980. Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι η επιφάνεια της Ρέας (που αποτελείται κυρίως από πάγο) μοιάζει πολύ με τη Σελήνη. Στρέφει δε και αυτή (όπως η Σελήνη), πάντα το ίδιο ημισφαίριό της προς τον Κρόνο.

Ο Δορυφόρος ΡΕΑ

Ο Δορυφόρος ΡΕΑ

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια της Ρέας είναι η μελέτη της πιθανής ύπαρξης ή μη δακτυλίων. Παρατηρήσεις και αναλύσεις από το διαστημικό σκάφος «Κασίνι» (“Cassini”) δείχνουν ότι μπορεί να περιτριγυρίζεται από λεπτά δαχτυλίδια σκόνης, κάτι, όμως, που δεν μπορεί να αποδειχτεί από φωτογραφικές απεικονίσεις, αλλά μέχρι τώρα έχει υποδειχθεί από παρατηρήσεις ενεργητικών σωματιδίων και του μαγνητικού πεδίου της μαγνητόσφαιρας του Κρόνου.

Μερικά από τα αριθμητικά δεδομένα της Ρέας είναι: Απόσταση από τον Κρόνο 527.040 χλμ., διάμετρος 1.530 χλμ., μέγεθος αστρικό 10, περίοδος περιφοράς 4ημ. 12ώ. 24λ. και πυκνότητα (νερό = 1) 1,3.

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, η Ρέα ήταν μια από τις Τιτανίδες νύμφες, που παντρεύτηκε τον Κρόνο και απέκτησε 6 παιδιά.