22 Δεκεμβρίου 2007 : Ο «διαστημοφύλακας» της NASA ανακοινώνει ότι ο αστεροειδής “WD – 5”, είχε μια πιθανότητα στις 75% να συγκρουσθεί με τον Άρη.

mars_asteroid_path

Ο «διαστημοφύλακας» (“spaceguard”) της NASA ανακοινώνει ότι ο αστεροειδής “WD – 5”, είχε μια πιθανότητα στις 75% να συγκρουσθεί με τον Άρη, στις 30.1.2008.
Ο «διαστημοφύλακας» είναι μια διεθνής οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1996 στη Ρώμη, και που προωθεί και συντονίζει την ανακάλυψη και παρακολούθηση των ουρανίων σωμάτων, τα οποία πλησιάζουν τη Γη, των λεγόμενων “NEO” (Near Earth Objects = Κοντινά στη Γη Αντικείμενα). Ήδη, από το 1991, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση εξέδωσε ψήφισμα για να ενθαρρύνει κάθε σχετική δραστηριότητα παγκοσμίως.
Τόσο οι διαστημικές υπηρεσίες των διαφόρων κρατών, αλλά κυρίως η NASA ανέλαβε να εντοπίσει και να καταγράψει την πλειονότητα των κομητών και των αστεροειδών, με διάμετρο μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου, που οι τροχιές τους τέμνουν την τροχιά της Γης και ίσως κάποια στιγμή μπορούν να την χτυπήσουν. Μέχρι το 2003, τέσσερα διαστημόπλοια αφιερώθηκαν αποκλειστικά σε τέτοιους στόχους: Το “NEAR”, που είχε συνάντηση με τον αστεροειδή Έρωτα, το «Ντιπ Σπέις», που συνάντησε τον κομήτη Borrelly, το «Στάρντουστ», που πήγε να περισυλλέξει σκόνη κομητών, και το «Κοντούρ», που θα μελετούσε από κοντά κάποιους κομήτες, αλλά καταστράφηκε λίγο μετά την εκτόξευση.