16 Δεκεμβρίου 1857 : Γεννιέται ο Αμερικανός, ερασιτέχνης αστρονόμος Έρνουαρντ Μπάρναρντ, που έγινε γνωστός από τον αστέρα, ο οποίος φέρει το όνομά του.

Γεννιέται ο Αμερικανός, ερασιτέχνης αστρονόμος Έρνουαρντ Μπάρναρντ (Edward Barnard, 1857 – 1923), που έγινε γνωστός από τον αστέρα, ο οποίος φέρει το όνομά του. Τον αστέρα αυτόν τον ανακάλυψε το 1916, ενώ τράβηξε και θαυμάσιες φωτογραφίες των νεφελωμάτων, γνωρίζοντας πολύ καλά τη φωτογραφική τέχνη. Το 1876, απέκτησε το πρώτο του τηλεσκόπιο, με το οποίο πήρε και την πρώτη αξιόλογη αστρονομική φωτογραφία του. Το 1881, ανακάλυψε τον πρώτο κομήτη και μέχρι το 1887, είχε ανακαλύψει συνολικά 10 κομήτες. Τότε διορίστηκε αστρονόμος του αστεροσκοπείου Λικ (Lick) του όρους Χάμιλτον της Καλιφόρνιας.

Edward Emerson Barnard

Edward Emerson Barnard

Ο Μπάρναρντ, το 1889, άρχισε να φωτογραφίζει το Γαλαξία, με τη βοήθεια φακών μεγάλου ανοίγματος, οι οποίοι επέτρεψαν την αποκάλυψη πολλών λεπτομερειών. Εκτός από τους 16 κομήτες που ανακάλυψε μέχρι τότε, ανακάλυψε επίσης και την Αμάλθεια που είναι ο 5ος δορυφόρος του Δία (1892). Οι φωτογραφίες του αποκάλυψαν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο του Γαλαξία μας.
Από το 1895, μέχρι το θάνατό του υπηρέτησε ως καθηγητής της πρακτικής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και ως αστρονόμος στο αστεροσκοπείο Γιερκς (Yerkes).