12 Δεκεμβρίου 1897: Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος γερμανορωσικής καταγωγής Όθων Στρούβε.

Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος γερμανορωσικής καταγωγής Όθων Στρούβε (Oto Struwe, 1897 – 1963), που ήταν δισέγγονος του Γουλιέλμου Στρούβε, που συνέβαλε στην ανάπτυξη της αστρικής φασματοσκοπίας και ιδιαίτερα από την ανακάλυψη της εκτεταμένης διασποράς του υδρογόνου και άλλων χημικών στοιχείων στο Διάστημα. Από τη μελέτη του αστέρα δ – Ωρίωνα, αλλά και άλλων αστέρων παρατήρησε ότι στα φάσματα των απομακρυσμένων θερμών αστέρων περιέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις μια γραμμή απορρόφησης, που αντιστοιχεί στο ασβέστιο. Τελικά, όμως, διαπίστωσε, το 1925, ότι η γραμμή αυτή οφείλεται στην ύπαρξη εκτεταμένων νεφών ασβεστίου στο μεσοαστρικό χώρο τοποθετημένων, κυρίως, πάνω στο γαλαξιακό επίπεδο.

Οθων Στρούβε

Οθων Στρούβε

Ο Στρούβε έγινε καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και διευθυντής του αστεροσκοπείου του Γιερκς (1932) καθώς και άλλων αστεροσκοπείων. Διακρίθηκε για τις μελέτες του στα φασματοσκοπία των άστρων, των νεφελωμάτων, των φασματοσκοπικά διπλών αστέρων, των ζωνών απορρόφησης κ.λπ.
Το 1938 επιβεβαίωσε την ύπαρξη υδρογόνου στο μεσοαστρικό χώρο. Η ανακάλυψη αυτή αποδείχθηκε αργότερα καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του κλάδου της ραδιοαστρονομίας*. Δημοσίευσε περί τα 700 άρθρα και πολλά βιβλία, όπως π.χ. Εξέλιξη των αστέρων (1950), Το Σύμπαν (1962) κ.ά.