10 Δεκεμβρίου 1999 : Εκτοξεύεται το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων – Χ “XMM – Nιούτον.

Εκτοξεύεται το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων – Χ “XMM – Nιούτον” (X – ray Multi – Mirror Mission – Newton) και αποτελεί το δεύτερο βήμα του προγράμματος «Ορίζων – 2000» της ESA. Η εκτόξευση έγινε από το διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας, που ανήκει στην ESA. Έχει μήκος 10 μ., πλάτος 16 μ. και επομένως πολύ μεγάλη συλλεκτική επιφάνεια 120 τετραγωνικών μέτρων, μεγαλύτερη από το «Τσάντρα». Διαθέτει 3 τηλεσκόπια ακτίνων – Χ εστιακής απόστασης 7,5 μ. και βάρους 500 κιλών το καθένα. Τα 58 επιχρυσωμένα κάτοπτρα νικελίου του καθενός  τηλεσκοπίου αποτελούν ένα κατασκευαστικό θαύμα. Επίσης έχει και ένα τηλεσκόπιο υπεριώδους – ορατού φάσματος.
XMM-NewtonΑυτό που ενθουσιάζει περισσότερο τους αστρονόμους είναι η ιδιαιτέρως εκκεντρική τροχιά του δορυφόρου. Ο «ΧΜΜ – Νιούτον» χρειάζεται δύο 24ωρα για να ολοκληρώσει την τροχιά του. Το πλεονέκτημα της τροχιάς αυτής είναι ότι ο δορυφόρος βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τη Γη, έχοντας έτσι τη δυνατότητα για παρατεταμένες παρατηρήσεις χωρίς διακοπές.
Κατά την πρώτη φάση της λειτουργίας του πραγματοποίησε παρατηρήσεις σε περίπου 2.500 στόχους. Η τροχιά του είναι υπερβολικά ελλειπτική με περίγειο 7.000 χλμ. και απόγειο 114.000 χλμ. και διαγράφεται μέσα σε 48 ώρες. Το Μάιο του 2000, προσδιόρισε το πιο απομακρυσμένο κβάζαρ, όταν η ηλικία του Σύμπαντος ήταν μόλις 1 δισεκατομμύριο χρόνια.
Στις 4.7.2005, φωτογράφισε τη βίαιη πτώση πάνω στον κομήτη «Τέμπελ – 1» του βλήματος, που εκτοξεύθηκε από το διαστημικό σκάφος «Ντιπ Ιμπάκτ». Σχεδιάστηκε για να μας στέλνει δεδομένα για τουλάχιστον 10 χρόνια.