2 Δεκεμβρίου 1990 : Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο Ρώσος κοσμοναύτης Μούσα Μανάροφ.

Musa Manarov

Musa Manarov

Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο Ρώσος κοσμοναύτης Μούσα Μανάροφ (Musa Manarov, γεν. 1967) με το «Σογιούζ ΤΜ – 11» μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του και με προορισμό το διαστημικό σταθμό «Μιρ». Η διάρκεια της αποστολής ήταν 175 ημέρες, κάνοντας 2.800 περιφορές γύρω από τη Γη.
Ο ίδιος κοσμοναύτης, το 1988, βρισκόταν στο διαστημικό σταθμό «Μιρ» μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του. Τότε, στις 26.11.1988 εκτοξεύθηκε το «Σογιούζ ΤΜ – 7» με προορισμό πάλι το «Μιρ» και με άλλους δύο κοσμοναύτες. Όλοι μαζί παρέμειναν στο «Μιρ» για άλλες 25 ημέρες, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής 6 ατόμων σε τροχιά.
Ο ίδιος, επίσης, κοσμοναύτης, το Μάιο του 1991, επέστρεψε στη Γη μετά από την παραμονή στο σταθμό «Μιρ» επί 6 μήνες περίπου. Μαζί του επέστρεψαν και άλλοι δύο κοσμοναύτες. Το διαστημόπλοιο αυτό εκτοξεύθηκε, από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ και στις 20.5.1991 συνδέθηκε με το διαστημικό σταθμό «Μιρ».
Ο Μανάροφ μαζί με τον Τιτόφ κατείχαν τότε το ρεκόρ συνεχούς παραμονής στο διάστημα, με 366 ημέρες στο διαστημικό σταθμό «Μιρ». Μάλιστα ο ίδιος ο Μανάροφ κατείχε και το ρεκόρ συνολικής παραμονής στο διάστημα με 541 ημέρες, σε δυο ταξίδια. Η μεγάλη αυτή παραμονή του στο διάστημα του δημιούργησε πολλά σωματικά και ψυχικά τραύματα, από τα οποία άργησε πολύ να απαλλαχθεί.