19 Νοεμβρίου 1999 : Εκτοξεύεται δοκιμαστικά ο «Σενζού – 1», ο πρώτος δορυφόρος της Κίνας χωρίς πλήρωμα.

pyravlos

Εκτοξεύεται δοκιμαστικά ο «Σενζού – 1» (“Shenzhou – 1”), ο πρώτος δορυφόρος της Κίνας χωρίς πλήρωμα. Η διάρκεια της πτήσης ήταν 21 ώρες και 11 λεπτά και έκανε συνολικά 14 περιφορές γύρω από τη Γη. Εφτά μέρες αργότερα επέστρεψε και η τροχιακή μονάδα του καταστράφηκε στην ατμόσφαιρα της Γης.
Οι δορυφόροι «Σεντζού» της Κίνας, έχουν κατασκευασθεί στα πρότυπα των ρωσικών «Σογιούζ», της 10ετίας του 1960. Το διαστημικό όχημα αποτελείται από τρία τμήματα: την τροχιακή μονάδα, τη μονάδα υπηρεσίας και το θάλαμο επιστροφής στη Γη. Ο τροχιακός θάλαμος είναι αυτόνομος και έχει τους δικούς του μηχανισμούς προώθησης και οδήγησης, αλλά όταν εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, καταστρέφεται, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το θάλαμο υπηρεσίας. Η μόνη μονάδα που επιβιώνει από την τριβή της στη γήινη ατμόσφαιρα είναι ο θαλαμίσκος, που μεταφέρει τους αστροναύτες. Το σκάφος «Σεντζού» μπορεί να μεταφέρει μέχρι δύο αστροναύτες.
Τα τελευταία διαστημόπλοια της σειράς ήταν επανδρωμένα το δε «Σενζού – 7» εκτοξεύθηκε στις 25.9.2008 και μετέφερε 3 ταϊκοναύτες.