25 Δεκεμβρίου 1991 : Υπογράφεται από τα Μέλη το καταστατικό της ίδρυσης της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, με έδρα το Βόλο.

Υπογράφεται από τα Μέλη το καταστατικό της ίδρυσης της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, με έδρα το Βόλο, η οποία άρχισε να δραστηριοποιείται από το 1990. Αμέσως εκδίδει το περιοδικό «Ουρανός», με 50 έως 80 πολύχρωμες μεγάλες σελίδες και το 1995 αγοράζει από τον Καναδά ένα μεγάλο και σύγχρονο κατοπτρικό τηλεσκόπιο 32 εκατοστών, συνδεδεμένο με ενσωματωμένο Η/Υ. Παράλληλα διοργανώνει κάθε χρόνο τις μηνιαίες «Ομιλίες αστρονομίας για όλους», τις αστροβραδιές, αναπύσσει δανειστική αστρονομική βιβλιοθήκη για χάρη των μελών. Πρόεδρος της Εταιρείας είναι ο Κων/νος Μαυρομμάτης, μαθηματικός – πρώην λυκειάρχης.

Η ίδια Εταιρεία διοργανώνει κάθε χρόνο, από το 1996, με την άδεια και συμπαράσταση του Υπουργείου Παιδείας, σε όλα τα Λύκεια της χώρας τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας, Ο διαγωνισμός αυτός προσφέρει κάθε χρόνο τρία χρηματικά βραβεία στους πρωτεύοντες μαθητές και πολλούς επαίνους σ’ εκείνους που έχουν πολύ καλή έως άριστη επίδοση. Από το έτος 2000 ο διαγωνισμός αυτός είχε για πρώτη φορά και το ιδιαίτερο προσόν, χάρη στην προσφορά του Ευγενιδείου Ιδρύματος Αθηνών (διευθυντής ο Διονύσιος Σιμόπουλος), ότι οι δυο πρώτοι (μαθητής – μαθήτρια) μεταβαίνουν κάθε χρόνο στη NASA το Καλοκαίρι, για 10 ημέρες, όπου μετέχουν σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης παρόμοιο με εκείνο των αστροναυτών και μια ξενάγηση στο Μουσείο της Διαστημικής Επιστήμης. Επίσης από το 2007 οι 5 πρώτοι του ίδιου διαγωνισμού μετέχουν στη Διεθνή Μαθητική Αστρονομική και Αστροφυσική Ολυμπιάδα, από την οποία κατακτούν πολλά μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις.

Το 1999 διοργάνωσε στο Βόλο το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και Διαστημικής και το 2010 οργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο – Φεστιβάλ Νεολαίας με θέμα «Η αστρονομία στην εκπαίδευση». Τον επόμενο χρόνο 2011, άρχισε η λειτουργία στης Σχολής Αστρονομίας για μαθητές του Γυμνασίου, Λυκείου και της έκτης τάξης του Δημοτικού, την οποία παρακολουθούν πολυάριθμοι μαθητές.

Έχει ιδρύσει μέχρι το 2012, σύμφωνα με το καταστατικό της, 7 Παραρτήματα στις πόλεις: Νάουσα, Κατερίνη, Κάσο, Φλώρινα, Νάξο, Σαλαμίνα και Κοζάνη.