25 Δεκεμβρίου 1642 : Γεννιέται ο διάσημος Άγγλος φυσικομαθηματικός, φιλόσοφος και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων.

Γεννιέται ο διάσημος Άγγλος φυσικομαθηματικός, φιλόσοφος και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων (Isaac Newton, 1642 – 1727), ο οποίος, μεταξύ των άλλων ανακάλυψε, το 1666, τον περίφημο νόμο της παγκόσμιας έλξης. Μια απλή ερμηνεία του νόμου έδωσε με το ανέκδοτο για το «μήλο του Νεύτωνα». Το 1671, κατασκεύασε το κατοπτρικό τηλεσκόπιο, που φέρει το όνομά του. Το 1687, κυκλοφόρησε το βιβλίο του γνωστό ως «Αρχές» (“Principia”) σε τρεις τόμους, που ανέπτυσσε ολόκληρη τη θεωρία του για την παγκόσμια έλξη. Ιδιαίτερα θέματα του βιβλίου αυτού είναι οι κινήσεις των ρευστών, η μετατόπιση των σημείων των ισημεριών, η λίκνιση της Σελήνης, η πλάτυνση των πλανητών, η θεωρία των παλιρροιών κ.λπ.

Isaak Newton

Isaak Newton

Ο Νεύτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε να υπάρχει  ένα πεπερασμένο Σύμπαν. Ήδη από τη 10ετία του 1690, γνώριζε ότι, εφόσον η βαρύτητα έλκει όλα τα αντικείμενα μεγάλης μάζας, ήταν αδύνατο να υπάρχει ένα στατικό, πεπερασμένο Σύμπαν.
Ο Ισαάκ Νεύτων είναι ένας από τους βασικούς ιδρυτές της σύγχρονης επιστήμης με τις επαναστάσεις, που εισήγαγε στα μαθηματικά, στην αστρονομία και στην οπτική.
Ο Νεύτων έγραψε για τον εαυτό του: Αν οι έρευνές μου έχουν οδηγήσει σε κάποια χρήσιμα αποτελέσματα, αυτό δεν οφείλεται παρά μόνο στην εργασία, σε μια επιστημονική σκέψη. Φέρνω το θέμα της έρευνάς μου σταθερά μπροστά μου και περιμένω να φανεί το πρώτο αμυδρό φως, αργά και λίγο – λίγο στην αρχή, ώσπου να μετατραπεί σε μια πλήρη και απέραντη λαμπρότητα.
Ο Ανρύ Πουανκαρέ έγραψε ότι ο Νεύτων Ανακάλυψε τον πιο αρχαίο, τον πιο ακριβή, τον πιο απλό τον πιο γενικό από όλους του νόμους της φύσεως.