24 Δεκεμβρίου 2004 : Καταφθάνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το μεταφορικό σκάφος «Πρόοδος».

progress1

Καταφθάνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το μεταφορικό σκάφος «Πρόοδος» (“Progress”), που έφερε στους αστροναύτες τρόφιμα, νερό κ.λπ. χρειώδη, αλλά και νέο επιστημονικό εξοπλισμό, που χρησιμοποιείται σε διάφορα πειράματα, όπως επίσης και χριστουγεννιάτικα δώρα από τα μέλη των οικογενειών του πληρώματος του Σταθμού. Το πλήρωμα αυτό εισήλθε στο Σταθμό τον Οκτώβριο του 2004, αποτελούμενο από δύο αστροναύτες έναν Αμερικανό και έναν Ρώσο, οι οποίοι αντικατέστησαν άλλους δύο συναδέλφους τους και εντάχθηκαν στα υπόλοιπα μέλη του Σταθμού. Τα δύο μέλη που αντικαταστάθηκαν επέστρεψαν στη Γη με το ίδιο όχημα.
«Πρόοδος» λεγόταν η σειρά μη επανδρωμένων διαστημοπλοίων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με διάφορους προορισμούς κυρίως μεταφοράς εφοδίων και γι’ αυτό ονομαζόταν «φορτηγίδα».
Το σκάφος «Πρόοδος» (Progress”) είναι παραλλαγή του «Σογιούζ» για τη μεταφορά υλικών και εφοδίων στο Διάστημα. Η κάψουλα επανόδου έχει μετατραπεί σε αποθηκευτικό χώρο και λείπουν τα συστήματα που έχουν να κάνουν με το χειρισμό και την υποστήριξη της ζωής του πληρώματος.
Το «Πρόοδος – 1» εκτοξεύθηκε, το Δεκέμβριο του 1977 και αμέσως προσδέθηκε στο διαστημικό σταθμό «Σαλιούτ – 6», εφοδιάζοντάς τον με τα απαραίτητα.