24 Δεκεμβρίου 1979 : Εκτοξεύεται ο πύραυλος «Αριάν – 1».

Εκτοξεύεται ο πύραυλος «Αριάν – 1» (“Ariane – 1”), εκ μέρους της ESA (Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας), από την πόλη Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, της Νότιας Αμερικής.
Ο «Αριάν – 1» είχε 3 ορόφους και ύψος μεγαλύτερο από 47 μ. Οι δυο πρώτοι όροφοι λειτουργούν με υγρά προωθητικά, τα οποία τροφοδοτούν τους υψηλής τεχνολογίας πυραυλοκινητήρες “Viking”, μέσω ενός συστήματος στροβιλοαντλιών για την αναρρόφηση του οξειδωτή και του καυσίμου, από τις αντίστοιχες δεξαμενές τους στις επιθυμητές ποσότητες. Η ολική μάζα του πυραύλου κατά την απογείωση είναι 245 τόνοι.
arian1

Η νέα γενιά «Αριάν – 2 & 3» δεν άργησε να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Οι δυο αυτοί φορείς δεν διέφεραν αισθητά μεταξύ τους, παρά μόνο στην ύπαρξη δυο πλευρικών προωθητήρων που διέθετε ο «Αριάν – 3».
Ο πύραυλος «Αριάν – 4» εκτόξευσε μεταξύ των άλλων και τον γαλλοαμερικανικό δορυφόρο «TOPEX – Ποσειδών», τον Αύγουστο του 1992, με σκοπό τη χαρτογράφηση των θαλασσίων ρευμάτων και των παλιρροιών. Επίσης εκτόξευσε το στρατιωτικό δορυφόρο «Ήλιος – 1» στις 7.7.1995. Μέχρι το 1995, είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 10 αποστολές διαφορετικών μοντέλων του «Αριάν – 4», κάθε μια από τις οποίες μετέφερε βάρος 4.250 κιλών.
Ο πύραυλος «Αριάν – 5» είναι το τελευταίο και ολοκαίνουριο μοντέλο της “Arianespace”, που διαθέτει εντελώς διαφορετική εξωτερική εμφάνιση. Εντούτοις στην παρθενική του, μη επανδρωμένη, εκτόξευση της 4.6.1996, μόλις 37 δευτερόλεπτα αργότερα και αφού έφθασε σε ύψος 3.400 μ. ανατινάχθηκε στον αέρα. Οι επόμενες εκτοξεύεις, όμως, ήταν επιτυχημένες και μετέφεραν π.χ. τα διαστημικά σκάφη «Σμαρτ – 1», το Σεπτέμβριο του 2003, με σκοπό τη Σελήνη και «Ροζέτα» (“Rosetta”) προς έναν κομήτη, στις 2.3.2004.
Το όνομά του επιλέχθηκε μεταξύ πολλών άλλων, για να τιμήσει την Αριάδνη της Ελληνικής Μυθολογίας, που ήταν πριγκίπισσα της Κρήτης και με το «μίτο» της βοηθήθηκε ο Αθηναίος ήρωας Θησέας να βγει από το λαβύρινθο, αφού πρώτα σκότωσε το Μινώταυρο. Το όνομα αυτό επελέγη διότι η Αριάδνη στα γαλλικά ονομάζεται Αριάν