7 Δεκεμβρίου 1972 : Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων – 17».

Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων – 17» (“Apollo – 17”) για την 6η και τελευταία προσεδάφιση στη Σελήνη. Η αποστολή αυτή ξεκίνησε με πλήρωμα τους Σέρναν (Cernan), Σμιτ (Schmitt) και Έβανς (Evans). Ο Σμιτ, που ήταν γεωλόγος, ασχολήθηκε με τη συλλογή πετρωμάτων από την ενδιαφέρουσα γεωλογική αυτή περιοχή, ενώ το αυτοκίνητο «Ρόβερ» που τους εξυπηρέτησε διέτρεξε 36 χιλιόμετρα στην επιφάνεια της Σελήνης και ανέπτυξε ταχύτητα 18 χλμ/ώ. Στη διάρκεια των τριών εξορμήσεών τους οι αστροναύτες συνέλεξαν 116 κιλά σεληνιακών πετρωμάτων, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η αποστολή διήρκεσε 11ημ. 13ώ. 51λ. και έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ χρόνου εξερεύνησης της Σελήνης, (απόστασης 30,5 χιλιόμετρα) σε 75 ώρες, που διανύθηκε στην επιφάνειά της και ποσότητας σεληνιακών δειγμάτων, που έφερε στη Γη.
apollo17

Οι δυο αστροναύτες άφησαν πάνω στη Σελήνη μια πλακέτα που έγραφε: Εδώ ολοκληρώνονται οι πρώτες εξερευνήσεις της Σελήνης από τον άνθρωπο. Δεκέμβριος 1972 μ.Χ. Είθε το πνεύμα της ειρήνης, με το οποίο ήρθαμε να εμπνεύσει όλη την ανθρωπότητα. Στις 19 Δεκεμβρίου 1972, το πρόγραμμα «Απόλλων» έλαβε τέλος, με την προσθαλάσσωση των τριών αστροναυτών, οι οποίοι εκτινάχτηκαν από το σκάφος και αμέσως χρησιμοποίησαν τα αλεξίπτωτά τους. Η προσθαλάσσωση έγινε στον Ειρηνικό ωκεανό την Τρίτη, 19.12.1972, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το αεροπλανοφόρο Ticonderoga.

Ο τελευταίος αστροναύτης εγκαταλείποντας τη σεληνιακή επιφάνεια στις 14.12.1972 δήλωνε: Αναχωρούμε έτσι όπως ήρθαμε και με την ευχή του Θεού θα επιστρέψουμε με ειρήνη και ελπίδα για ολόκληρη την ανθρωπότητα.