4 Δεκεμβρίου 1996 : Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος «Ιχνηλάτης» με πύραυλο «Δέλτα – 2» προς τον Άρη.

pathfinder

Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος «Ιχνηλάτης» (“Pathfinder”) με πύραυλο «Δέλτα – 2» προς τον Άρη, όπου προσεδαφίστηκε, στις 4.7.1997, ύστερα από 7 μήνες, διανύοντας μια απόσταση 450 εκατομμυρίων χλμ. Προορισμός του ήταν η μεγαλύτερη ανίχνευση της επιφάνειας του Άρη πέρα από εκείνη που πραγματοποίησαν τα διαστημόπλοια «Βίκιγκ – 1 & 2», τα οποία εκτοξεύτηκαν το 1976, δηλ. 21 χρόνια νωρίτερα. Για το σκοπό αυτό στις 6.7.1997, ένα όχημα – ρομπότ, το 6τροχο «Σόζουνερ» (“Sojourner”), μήκους 65 εκατοστών και βάρους  17,6 κιλών διέτρεξε μέρος της επιφάνειας του κόκκινου πλανήτη και συνέλεξε διάφορες πληροφορίες για τη γεωλογία και την ατμόσφαιρά του, τις οποίες διαβίβασε στη Γη.
Ήδη έχουν σταλεί πάνω από 3.000 φωτογραφίες, με τις οποίες γίνονται συνεχείς αναλύσεις και οι επιστήμονες της NASA αποφάνθηκαν ότι στον Άρη, στο απώτατο παρελθόν, έγιναν μεγάλες πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Μέχρι στις 3.8.1997, ο «Ιχνηλάτης» είχε στείλει 9.670 εικόνες στη Γη, αλλά στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 1997, η επικοινωνία μαζί του διακόπηκε λόγω της χαμηλής τάσης, που είχαν οι συσσωρευτές του και δεν επαναλήφθηκε ξανά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας επιστήμονας Αθανάσιος (Τον) Οικονόμου, καθηγητής αστροφυσικής και Διαστημικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, είναι ο κατασκευαστής μιας συσκευής που ήταν ενσωματωμένη στο “Sojourner” και ανέλυε τα πετρώματα του Άρη για λογαριασμό της NASA.