23 Νοεμβρίου 1977 : Εκτοξεύεται ο πρώτος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος «Μετεοσάτ – 1».

Εκτοξεύεται ο πρώτος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος «Μετεοσάτ – 1» (“Meteosat – 1”) και στέλνει στη Γη την πρώτη εικόνα, στις 9.12.1977. Παρέμεινε σε κανονική λειτουργία έως τον Αύγουστο του 1981, οπότε μετακινήθηκε σε νέα θέση και έγινε εφεδρικός δορυφόρος του «Μετεοσάτ – 2». Ανήκε στη σειρά μετεωρολογικών δορυφόρων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). Το πρόγραμμα αυτό ήταν πρόγραμμα συνεργασίας στο διάστημα και είχε σκοπό την πρόοδο της μετεωρολογίας και ειδικότερα:

meteosatMSG-11

1.- Την πρόγνωση του καιρού με μεγαλύτερη αξιοπιστία.

2.- Τη μελέτη της φυσικής της ατμόσφαιρας.

Για το λόγο αυτό οι δορυφόροι «Μετεοσάτ» είναι τοποθετημένοι σε γεωστατική τροχιά και είναι σχεδιασμένοι: 1.- Να λαμβάνουν φωτογραφίες της Γης κάθε 30 λεπτά. 2.- Να διανέμουν μετεωρολογικά δεδομένα. 3.- Να συλλέγουν περιβαλλοντολογικά δεδομένα, που καταγράφονται από αυτόματους επίγειους σταθμούς.
Οι δορυφόροι «Μετεοσάτ» έχουν κυλινδρικό σχήμα, διάμετρο 2,10 μ. και ύψος 3,20 μ. Κατά την εκτόξευσή τους ζυγίζουν 320 χλγ. και περιέχουν 19 χλγ. καύσιμα (υδραλίνη), για τους χειρισμούς της τροχιάς τους. Περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους με συχνότητα 300 στροφές ανά λεπτό. Η περίοδος περιφοράς τους γύρω από τη Γη είναι 24 ώρες (γεωστατικοί δορυφόροι) και τοποθετούνται σε ύψος 35.800 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. Η κύρια θέση τους, όταν είναι σε πλήρη λειτουργία, βρίσκεται στην τομή του ισημερινού επιπέδου της Γης με το επίπεδο που ορίζει ο μεσημβρινός του Γκρήνουιτς [δηλ. σε γεωγραφικές συντεταγμένες (0,0)]
Είχαν σταλεί πάνω από 7 δορυφόροι «Μετεοσάτ» μέχρι το 2006 και έπεται συνέχεια.