23 Νοεμβρίου 1221 : Γεννιέται ο βασιλιάς της Καστίλης και της Λεόν Αλφόνσος Ι΄, ο σοφός.

Alfonso X el Sabio (José Alcoverro) 01

Γεννιέται ο βασιλιάς της Καστίλης και της Λεόν Αλφόνσος Ι΄, ο σοφός (1221 – 1284), ο οποίος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στη μελέτη του έναστρου ουρανού και γι’ αυτό κατηγορήθηκε από τον π. Χουάν ντε Μαριάνα (1536 – 1624) ότι ενδιαφερόταν περισσότερο για τη μελέτη των άστρων, παρά για τη διακυβέρνηση του βασιλείου του: Είχε τόσο πολύ σηκώσει το κεφάλι του προς τον ουρανό, που τον έπεσε το στέμμα.
Ήταν λόγιος, έγραφε ποιήματα και έκανε πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην αυλή του. Έγραψε τη «Μεγάλη Γενική Ιστορία», που ασχολείται με την παγκόσμια ιστορία από τη Δημιουργία μέχρι τις ημέρες του, η οποία δεν ολοκληρώθηκε, το «Γενικό Χρονικό της Ισπανίας» κ.ά.
Η επιστημονική, όμως, δραστηριότητα του βασιλιά καθρεφτίζεται στους «Αλφόνσειους πίνακες» και στο «Βιβλίο της 8ης σφαίρας», που είναι κράμα μαθηματικών και αστρολογίας. Λέγεται δε ότι ο Αλφόνσος ο Ι΄, καθώς παρακολουθούσε τους αστρονόμους της αυλής του να υπολογίζουν με κόπο τις πλανητικές θέσεις, παρατήρησε ξερά ότι αν ήταν παρών στη δημιουργία του κόσμου, θα πρότεινε μια απλούστερη διάταξη αυτού.