20 Νοεμβρίου 1889 : Γεννιέται ο διάσημος αμερικανός αστρονόμος Έντουιν Χαμπλ.

Edwin Hubble

Edwin Hubble

Γεννιέται ο διάσημος αμερικανός αστρονόμος Έντουιν Χαμπλ, (ο) (Edwin Hubble, 1889 – 1953), που θεωρείται ο ιδρυτής της εξωγαλαξιακής αστρονομίας και ανακάλυψε τη φυγή των γαλαξιών, δηλ. τη διαστολή του Σύμπαντος.
Ο Χαμπλ για πρώτη φορά, το 1924, χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο κατοπτρικό τηλεσκόπιο του κόσμου των 2,5 μ., του όρους Γουίλσον, απέδειξε οριστικά ότι ο νεφελοειδής της Ανδρομέδας, καθώς και μερικά άλλα νεφελώματα, έχουν αστρική δομή και βρίσκονται πολύ έξω από τα όρια του Γαλαξία μας. Αυτό δε με τη βοήθεια των κηφειδών αστέρων, οι οποίοι είχαν γνωστή σχέση περιόδου – λαμπρότητας. Αυτομάτως ο νεφελοειδής της Ανδρομέδας μετατράπηκε σε γαλαξία της Ανδρομέδας. Έτσι αποδείχτηκε ότι ο Γαλαξίας μας δεν είναι το μοναδικό αστρικό σύστημα μέσα στο Σύμπαν. Την εργασία του αυτή την ανακοίνωσε στην 33η Συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (I.A.U.), που έγινε στην Ουάσιγκτον το 1924.
Αυτό ήταν η αρχή. Τα επόμενα χρόνια ο Χαμπλ εξερεύνησε και άλλα νεφελώματα, τα οποία απέδειξε ότι βρίσκονται πολύ μακριά από το δικό μας Γαλαξία και αποτελούν έτσι τα ίδια ιδιαίτερους γαλαξίες παρόμοιους με το δικό μας. Τους γαλαξίες αυτούς τους ταξινόμησε ανάλογα με το σχήμα τους και τις άλλες ιδιομορφίες τους. Συμβάλλοντας δε στη θεωρία της διαστολής του Σύμπαντος διατύπωσε το νόμο Χαμπλ (1927) για τη φυγή των γαλαξιών, ο οποίος λέει ότι η ταχύτητα της απομάκρυνσης των γαλαξιών είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο η απόσταση αυτών αυξάνεται
Έγραψε πολλά βιβλία μεταξύ των οποίων: Οι μετατοπίσεις προς το ερυθρό στα φάσματα των νεφελωμάτων (1934), Ο Άτλας των γαλαξιών του Χαμπλ (εκδόθηκε το 1961 μετά το θάνατό του) κ.ά.