18 Νοεμβρίου 1989 : Εκτοξεύεται ο τεχνητός δορυφόρος της Γης “COBE”..

tele_cobe_bigΕκτοξεύεται ο τεχνητός δορυφόρος της Γης “COBE” (= COsmic Background Explorer = Εξερευνητής Διαστημικού Υποβάθρου) σε μια σχεδόν κυκλική τροχιά ύψους 900 χλμ., για την ανίχνευση της υπέρυθρης ακτινοβολίας και των μικροκυμάτων, που προέρχονται από τα βάθη του Διαστήματος. Ιδιαίτερα ανίχνευσε την ακτινοβολία των 2,74 οΚ, την ισοτροπία της οποίας οι κοσμολόγοι μελετούν για να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για τη δημιουργία του Σύμπαντος, ιδιαίτερα με την αρχή του Μεγάλης Έκρηξης.

Ο δορυφόρος “COBE” έκανε περισσότερες από 300 εκατομμύρια μετρήσεις ακτινοβολίας μικροκυμάτων και «διέκρινε» περιοχές του ουρανού, στις οποίες η ακτινοβολία αυτού του πρωταρχικού φωτός ήταν ανεπαίσθητα θερμότερη ή ψυχρότερη από το μέσο όρο, κατά περίπου 30 εκατομμυριοστά του βαθμού. Οι ελάχιστες αυτές διαφορές θερμοκρασίας ισοδυναμούν με ανεπαίσθητες διαφορές στην πυκνότητα της ύλης. Φανερώνουν πως λίγες μόνο εκατοντάδες χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, σχηματίστηκαν περιοχές ύλης σαν κυματισμοί λεπτών νεφών, που περιβάλλονται από λιγότερο πυκνή ύλη. Οι κυματισμοί αυτοί με τη μεγαλύτερη πυκνότητά τους, συγκέντρωσαν, λόγω της βαρύτητας, μεγαλύτερες ποσότητες ύλης, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν μετά από δισεκατομμύρια χρόνια στη γένεση γαλαξιών και αστέρων.

Αν είστε θρησκευόμενοι, είναι σαν να βλέπετε το Θεό, είπε ο αστροφυσικός Γεώργιος Σμούτ (George Smoot), του Πανεπιστημίου Berkely της Καλιφόρνιας και επί κεφαλής της ομάδας των ερευνών του COBE. Ας σημειωθεί ότι ο Σμουτ με τον συνεργάτη του Μάθερ, έλαβαν το βραβείο Νόμπελ 2006, για την έρευνά τους αυτή.

Ο δορυφόρος «Κόμπε» λειτούργησε μέχρι το 1999 και έτσι το 2001 εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος ανιχνευτής μικροκυμάτων “WMAP”, που αποτελεί πολύ βελτιωμένη έκδοση του δορυφόρου «Κόμπε» και επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα αυτού.