14 Νοεμβρίου 1969 : Εκτοξεύεται το «Απόλλων – 12», το δεύτερο διαστημόπλοιο που προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης.

Surveyor_3-Apollo_12Εκτοξεύεται το «Απόλλων – 12», το δεύτερο διαστημόπλοιο που προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης, στις 19.11.1969. Μόλις 30 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση ο πύραυλος έπεσε σε καταιγίδα και κτυπήθηκε από δυο κεραυνούς, οι οποίοι έπληξαν το σύστημα πλοήγησης, με αποτέλεσμα το «Απόλλων – 12» να «πετάει» μόνο με τις εφεδρικές μπαταρίες. Λίγο αργότερα το σύστημα ηλεκτροδότησης αποκαταστάθηκε. Δυόμισι ώρες μετά την εκτόξευση, ο πύραυλος τέθηκε ξανά σε λειτουργία και το ταξίδι συνεχίστηκε προς τη Σελήνη.
Το «Απόλλων – 12» είχε ως πλήρωμα τρεις αστροναύτες: Τον Κόνραντ Τσαρλς (Conrad Charles), το νεότερο, ως κυβερνήτη, τον Μπην Άλλαν (Bean Alan), ως πιλότο της σεληνακάτου και τον Γκόρντον Ρίτσαρντ (Gordon Richard), το νεότερο, ως τρίτο μέλος του πληρώματος. Αυτός ο τελευταίος παρέμεινε στο διαστημόπλοιο και διέγραφε τροχιές αναμονής γύρω από τη Σελήνη, ενώ οι άλλοι δυο προσεδαφίστηκαν στον Ωκεανό των Καταιγίδων και ασχολήθηκαν με την εξερεύνηση της επιφάνειας της Σελήνης. Ο πρώτος περίπατός τους είχε διάρκεια 4ων ωρών και έγινε μέχρι 430 μ. μακριά από τη σεληνάκατο. Ύστερα, αφού αναπαύτηκαν αρκετά, κατέβηκαν πάλι και έκαναν έναν δεύτερο τετράωρο επίσης περίπατο.
Ύστερα από την παραμονή 31 ωρών και 31 λεπτών πάνω στη Σελήνη, αναχώρησαν παίρνοντας μαζί τους 50 κιλά δείγματα των πετρωμάτων της Σελήνης, διάφορα εξαρτήματα του «Σερβέγιορ – 3» και άλλα αντικείμενα και αποσεληνώθηκαν για να συναντήσουν τον Γκόρντον που περιφερόταν γύρω από τη Σελήνη. Έτσι όλοι μαζί, στις 24 Νοεμβρίου 1969, επέστρεψαν στη Γη, όπως και οι αστροναύτες του «Απόλλων – 11». Η διάρκεια της πτήσης αυτής ήταν 10ημ. 4ώ. 36λ. 25δ.