13 Νοεμβρίου 1912 : Ο Γάλλος πρόδρομος της Διαστημικής Ρομπέρ Ενώ – Πελτερί εκφωνεί στη Γαλλική Εταιρεία Φυσικής την πρώτη του διάλεξη.

Robert Esnault

Robert Esnault

Ο Γάλλος πρόδρομος της Διαστημικής Ρομπέρ Ενώ – Πελτερί (Robert Esnault – Pelterie) (1881 – 1957) εκφωνεί στη Γαλλική Εταιρεία Φυσικής την πρώτη του διάλεξη με τίτλο: Συνέπειες της διαρκούς μειώσεως του βάρους των κινητήρων, που αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της διαστημοπλοΐας.
Η διάλεξή του αυτή προκάλεσε αρχικά αρκετό θόρυβο και διαφωνίες. Στις 8.6.1927 έκανε μια δεύτερη διάλεξη στην Αστρονομική Εταιρεία της Γαλλίας με θέμα: Η διά πυραύλων εξερεύνηση της ανώτερης ατμόσφαιρας και η δυνατότητα των διαπλανητικών ταξιδιών. Η δεύτερη αυτή διάλεξη είχε τόσο μεγάλη απήχηση διεθνώς, που τον παρακίνησε τον ίδιο χρόνο, σε συνεργασία με το Γάλλο βιομήχανο Α. Χιρς (Andre Louis – Hirsch) να αθλοθετήσει το πρώτο διεθνές ετήσιο βραβείο, αξίας 5.000 γαλλικών φράγκων, για το καλύτερο επιστημονικό έργο, που αφορούσε την αστροναυτική και τα διαπλανητικά ταξίδια. Ο πρώτος μάλιστα επιστήμων, που τιμήθηκε με το βραβείο αυτό, ήταν ο άλλος μεγάλος πρόδρομος της διαστημικής Χέρμαν Όμπερτ (Herman Oberth), το 1928, ο οποίος απολάμβανε τόσης μεγάλης εκτίμησης, ώστε το χρηματικό ποσό, που συνόδευε βραβείο, διπλασιάστηκε.
Ο Ενώ Πελτερί για τις επιστημονικές υπηρεσίες του εκλέχτηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας των Επιστημών, το 1937. Στο όνομά του εκδόθηκαν πάνω από 200 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα της αεροπορίας. Ένας κρατήρας στην πίσω πλευρά της Σελήνης φέρει το όνομά του.