13 Νοεμβρίου 1831: Γεννιέται ο Βρετανός αστροφυσικός Τζέιμς Μαξγουελ.

James Maxwell

James Maxwell

Γεννιέται ο Βρετανός αστροφυσικός Τζέιμς Μαξγουελ, (James Maxwell, 1831 – 1879), που έγινε γνωστός από τη διατύπωση της ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας, η οποία δίνει μια εξαιρετική περιγραφή των ηλεκτρομαγνητικών ιδιοτήτων στο εσωτερικό των ατόμων, αλλά και των γαλαξιακών μαγνητικών πεδίων, που είναι 1032 φορές περίπου μεγαλύτερα σε ακτίνα. Εξηγεί, όχι μόνο τις επιδράσεις των αμελητέων μαγνητικών πεδίων στις κοσμικές ακτίνες του γαλαξιακού Σύμπαντος, αλλά και τη συμπεριφορά των άστρων που έχουν καταρρεύσει.
Σε ηλικία κάτω των 30 ετών ο Μάξγουελ απέδειξε το ταλέντο του στον τομέα της κλασικής φυσικής δημοσιεύοντας μια πραγματεία –για την οποία μάλιστα βραβεύθηκε– σχετικά με τη φύση των δακτυλίων του πλανήτη Κρόνου. Στα πλαίσια αυτής της πραγματείας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δακτύλιοι θα πρέπει να αποτελούνται από μη συνεκτικό υλικό, γεγονός που επιβεβαιώθηκε 100 και πλέον χρόνια αργότερα, μετά την προσέγγιση στον Κρόνο της πρώτης διαστημικής συσκευής «Βόγιατζερ» (“Voyager”).
Ο Μάξγουελ θεωρείται θεμελιωτής της σύγχρονης φυσικής, ισάξιος του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν. Η έννοια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο και οι περίφημες εξισώσεις του στον τομέα του ηλεκτρομαγνητισμού, οι οποίες βασίζονται σε παρατηρήσεις του Φαραντάυ (Michael Faraday) αναφορικά με τις δυναμικές γραμμές των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων, άνοιξαν το δρόμο στον Αϊνστάιν για να διατυπώσει την ειδική θεωρία της Σχετικότητας, μέσα από την οποία καθιερώθηκε και η ισοδυναμία μάζας – ενέργειας. Οι ιδέες του Μάξγουελ οδήγησαν, εξάλλου, και σε μια άλλη καινοτομία της φυσικής του 20ού αιώνα, την κβαντική θεωρία.