12 Νοεμβρίου 1916 : Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Σηθ Νίκολσον.

Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Αμερικανός αστρονόμος Πέρσιβαλ Λόουελ (Percival Lowell, 1855 – 1916), που διακρίθηκε για τις μελέτες του πάνω στον πλανήτη Άρη. Οι διώρυγες που διατυμπάνιζε ότι έβλεπε στην επιφάνειά του, αποδείχθηκε αργότερα ότι δεν ήταν πραγματικότητα. Το 1894, ίδρυσε με έξοδά του αστεροσκοπείο, με το οποίο εξερεύνησε ακόμη περισσότερο τον ουρανό. Το 1915, κατέδειξε την ύπαρξη ενός άγνωστου πλανήτη πιο έξω από την τροχιά του Ποσειδώνα, με τη βοήθεια των παρέλξεων που ασκούσε ο Ποσειδώνας σ’ εκείνον. Ο άγνωστος αυτός πλανήτης ανακαλύφτηκε με βάση τα στοιχεία του Λόουελ πολύ μετά το θάνατό του, το 1930, και είναι ο γνωστός μας σήμερα, Πλούτωνας.

Percival Lowell

Percival Lowell

Ο Λόουελ, κατά τη 10ετία του 1890, γοητευμένος από την ανακάλυψη των «διωρύγων» του πλανήτη Άρη από τον Σκιαπαρέλι (Schiaparelli), αποφάσισε να αναθέσει την περιουσία του και να αφιερώσει όλη του τη δραστηριότητα στη μελέτη αυτού του πλανήτη. Έτσι μετά από προσεκτική επιλογή μεταξύ των διαθέσιμων χώρων, κατασκεύασε στο Φλάγκσταφ (Flagstaff) ένα ιδιωτικό αστεροσκοπείο, σε υψόμετρο 2.210 μ. Επίσης υποστήριζε μια θεωρία, που σήμερα πλέον έχει εγκαταλειφθεί, σύμφωνα με την οποία, τα λογικά όντα που υποτίθεται ότι κατοικούσαν στον Άρη, εν όψει της επικείμενης ερήμωσης του πλανήτη, κατασκεύασαν σε ολόκληρη την επιφάνειά του ένα τεράστιο σύστημα άρδευσης. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούσαν το νερό, που προερχόταν από την ετήσια τήξη των πάγων στους πόλους του πλανήτη. Έγραφε χαρακτηριστικά (1884): Εξαιτίας της απουσίας ανοιξιάτικων βροχών, η ύπαρξη ενός αρδευτικού συστήματος εμφανίζεται ως απόλυτη αναγκαιότητα για τον Άρη, εάν ο πλανήτης πρόκειται να στηρίξει οποιαδήποτε μορφή ζωής στις μεγάλες ηπειρωτικές περιοχές. Ο Λόουελ έγραψε πολλά βιβλία σχετικά με το θέμα αυτό, το σπουδαιότερο από τα οποία φέρει τον τίτλο Ο Άρης και οι διώρυγές του (1907).
Στις αρχές του 20ού αιώνα ο Λόουελ πραγματοποίησε μια σχολαστική μελέτη της τροχιάς του πλανήτη Ουρανού. Απέδωσε ορισμένες ανωμαλίες στην παρουσία ενός νέου πλανήτη πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, ο οποίος δεν ήταν ορατός, υπολογίζοντας ταυτόχρονα και την πιθανή θέση του. Το 1905, οργάνωσε με το προσωπικό του αστεροσκοπείου του μια έρευνα ειδικά γι’ αυτόν τον πλανήτη, δημοσιεύοντας, το 1915, και ένα σχετικό υπόμνημα. Η ανακάλυψη του Πλούτωνα έγινε πολύ αργότερα, το 1930 και έτσι δικαιώθηκαν οι προσπάθειές του, έστω και μετά το θάνατό του.