12 Νοεμβρίου 1833 : Παρατηρήθηκε η μεγάλη βροχή των Λεοντιδών διαττόντων αστέρων και το φαινόμενο ήταν θεαματικότατο.

leodidesΠαρατηρήθηκε η μεγάλη βροχή των Λεοντιδών διαττόντων αστέρων και το φαινόμενο ήταν θεαματικότατο. Οι διάττοντες έμοιαζαν με πυροτεχνήματα και με ροή δεκάδων ανά δευτερόλεπτο, που διήρκεσε επί ώρες. Ένας παρατηρητής μπορούσε να μετρήσει 5.000 διάττοντες την ώρα. Μια παρόμοια καταιγίδα είχε παρατηρηθεί 35 χρόνια νωρίτερα (1799) από τον Πρώσο επιστήμονα Αλεξάντερ φον Χούμπολντ, που βρισκόταν στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με την περιγραφή του σχεδόν ολόκληρος ο ουρανός καλύφθηκε από φωτεινά μετέωρα, πολύ κοντά μεταξύ τους. Το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί, το 1766.
Οι διάττοντες αυτοί αστέρες του ουρανού, εμφανίζονται τις νύχτες από 9 έως 17 Νοεμβρίου και έχουν ως ακτινοβόλο σημείο τους τον αστέρα ζ – Λέοντος. Οφείλονται σε ένα σμήνος μετεώρων, που εμφανίζεται την ίδια περίοδο στον ουράνιο θόλο. Έχουν σχετικά μεγάλη ταχύτητα, είναι πράσινοι ή γαλάζιοι και δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι. Το ρεύμα των Λεοντιδών έχει περίοδο 33 χρόνια.
Το σμήνος των Λεοντιδών είναι το πρώτο που συνδέθηκε με την προΰπαρξη κομήτη. Πραγματικά ένας μικρός κομήτης περνάει από τη θέση του σμήνους. Πρόκειται για τον περιοδικό κομήτη Τέμπελ – Τατλ (Tempel – Tuttle), που ανακαλύφθηκε στις 3 Απριλίου 1867 και που έχει περίοδο 33 χρόνια. Το τελευταίο μέγιστο των Λεοντιδών ήταν το 1998, οπότε η βροχή των διαττόντων αριθμούσε 3000 ανά ώρα και το επόμενο είναι το 2033.
Ο καθηγητής Η. Α. Newton έκανε ειδική μελέτη για τις περιόδους, που εμφανίστηκαν οι Λεοντίδες διάττοντες αστέρες και βρήκε ότι οι πρώτοι που σημειώθηκαν στα αστρονομικά χρονικά ήταν: Το έτος 137 μ.Χ., το Νοέμβριο του 472 μ.Χ. που τις κατέγραψε ο Θεοφάνης του Βυζαντίου, στις 12 Νοεμβρίου 1799, στις 12 Νοεμβρίου 1833 και το 1867, την οποία πρόβλεψε ο ίδιος και παρατηρήθηκε από πολλούς στην Ευρώπη.