9 Νοεμβρίου 2005 : Εκτοξεύεται η διαστημική συσκευή της ESA «Βένους εξπρές».

VenusXpress

Εκτοξεύεται η διαστημική συσκευή της ESA «Βένους εξπρές» (“Venus express” = «Ταχεία Αφροδίτη») προς τον πλανήτη Αφροδίτη στις 9.11.2005 από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, με ένα ρωσικό πύραυλο «Σογιούζ – φρεγάτα». Το βάρος της ήταν 1.240 κιλά, περιλαμβανομένων και 570 κιλών καυσίμων. Στις 12.4.2006 άρχισε να περιφέρεται γύρω από την Αφροδίτη και να χαρτογραφεί την επιφάνειά της. Μέχρι το Μάιο του 2006, λάβαμε πολλές φωτογραφίες του πλανήτη, ενώ το όχημα βρισκόταν σε απόσταση 30.000 χλμ. από αυτόν.
Το «Βένους Εξπρες» της ESA, τον Απρίλιο του 2010, έδωσε μια σαφέστερη ένδειξη ότι η Αφροδίτη είναι γεωλογικά ενεργή. Νέες μορφές λάβας έχουν επισημανθεί να εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία. Πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε ακόμη εκρήξεις ηφαιστείων. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε μια περιοχή, αλλά σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.
Χάρη στις συνεχείς παρατηρήσεις του «Βένους εξπρές» οι επιστήμονες μπόρεσαν να μελετήσουν λεπτομερώς και ένα ιδιάζον φαινόμενο της σκοτεινής πλευράς της Αφροδίτης: τη φωταύγεια οξυγόνου, που μετατρέπει τον πλανήτη σε «διαστημικό λύχνο».