9 Νοεμβρίου 1885 : Γεννιέται ο Πρώσος καθηγητής των μαθηματικών Θεόδωρος Καλούζα.

Theodor Kalouza

Theodor Kalouza

Γεννιέται ο Πρώσος καθηγητής των μαθηματικών Θεόδωρος Καλούζα (Theodor Kalouza, 1885 – 1954), που ασχολήθηκε με την επίλυση των εξισώσεων της γενικής Σχετικότητας του Αϊνσντάιν, με την προσθήκη 5 διαστάσεων αντί των 4ων, που γνωρίζουμε σήμερα. Η λύση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν οι ίδιες λύσεις, που έβγαζε η επίλυση των εξισώσεων της τετραδιάσταστης Σχετικότητας, με τη διαφορά ότι στα αποτελέσματα αυτών των λύσεων παρουσιάζονταν επιπροσθέτως και οι εξισώσεις της θεωρίας του ηλεκτρομαγνητισμού. Ο ηλεκτρομαγνητισμός, δηλ., έμοιαζε να είναι το αποτέλεσμα της «αόρατης» 5ης διάστασης του χωροχρόνου.
Τη θεωρία αυτή την άρχισε ο Καλούζα, όταν ήταν ακόμη νέος, το 1919, αναρωτώμενος τι μορφή θα είχαν οι εξισώσεις του Αϊνστάιν, αν γράφονταν για να περιγράψουν διαταραχές σε έναν 5διάστατο χωρόχρονο. Δεν είχε λόγο να πιστεύει ότι οι εξισώσεις αυτές θα είχαν ένα οποιοδήποτε νόημα για το φυσικό κόσμο, αλλά διερευνούσε την πιθανότητα από καθαρά μαθηματική περιέργεια.
Προς μεγάλη του έκπληξη ανακάλυψε ότι η 5διάστατη εκδοχή της γενικής θεωρίας της Σχετικότητας αποτελούνταν από τις γνωστές εξισώσεις της γενικής θεωρίας και μια ομάδα ακόμη γνωστότερων εξισώσεων, ακριβώς ισοδύναμων με τις ηλεκτρομαγνητικές εξισώσεις του Μάξγουελ.
Η ιδέα αναπτύχθηκε περαιτέρω από το Σουηδό φυσικό Όσκαρ Κλάιν (Oscar Klein), ώστε να συμπεριλάβει στοιχεία από την κβαντική θεωρία και έγινε περισσότερο γνωστή ως θεωρία Καλούζα – Κλάιν για Σύμπαν 5 διαστάσεων.