7 Νοεμβρίου 1996 : Εκτοξεύεται το διαστημικό σκάφος της NASA «Μαρς Γκλόμπαλ Σερβέγιορ».

surveyorΕκτοξεύεται το διαστημικό σκάφος της NASA «Μαρς Γκλόμπαλ Σερβέγιορ» (“MGS” = “Mars Global Surveyor” = «Σφαιρικός Τοπογράφος Άρη»), με πύραυλο «Δέλτα – 2» για τον πλανήτη Άρη, όπου έφθασε στις 11.9.1997. Ήταν η πρώτη επαφή των Αμερικανών με τον κόκκινο πλανήτη, ύστερα από 20 χρόνια. Ο κύριος σκοπός του είναι να γίνει επιλογή της καλύτερης θέσης για την προσεδάφιση οχημάτων, που σχεδιάζει η NASA στο εγγύς μέλλον.
Το 1999, περιφερόταν ακόμη γύρω από τον Άρη και αποκάλυψε ότι το πάχος των πάγων στο βόρειο πόλο του, είναι πολύ μικρότερο από ό,τι αναμενόταν. Μετέδωσε ακόμη λεπτομερείς φωτογραφίες από τις καιρικές συνθήκες του πλανήτη, καθώς και από τις κοιλάδες, τους κρατήρες, καλύμματα πάγου και αμμοθίνες. Όλα αυτά μέχρι και το 2003.
Το κόκκινο χρώμα του πλανήτη οφείλεται στα οξείδια σιδήρου (π.χ. λειμωνίτης, αιματίτης κ.ά.). Είναι το χαρακτηριστικό χρώμα της σκουριάς. Επίσης φαίνονται έντονα τα σημάδια της διάβρωσης του εδάφους. Όταν οι άνεμοι είναι ασθενείς, εμφανίζονται ισχυρές δίνες – στρόβιλοι, ενώ όταν είναι ισχυροί μεγάλες αμμοθύελλες σαρώνουν κυριολεκτικά όλον τον πλανήτη. Όλα αυτά μεταφέρουν τόνους λεπτών κόκκων σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Ο “MGS” ήταν προγραμματισμένος να τελειώσει την αποστολή του, το έτος 2000. Όμως, η αδιάκοπη λειτουργία του συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια ακόμη.

Το Νοέμβριο του 2006, διακόπηκε ξαφνικά κάθε επαφή μαζί του. Δυο μήνες αργότερα η NASA κήρυξε επισήμως «νεκρό» τον «Τοπογράφο».