5 Νοεμβρίου 1572 : Παρατηρείται στον αστερισμό της Κασσιόπης ο Υπερκαινοφανής Τύχωνα.

Tycho-supernova-xrayΠαρατηρείται στον αστερισμό της Κασσιόπης ο Υπεραινοφανής Τύχωνα από τον ομώνυμο Δανό αστρονόμο Τύχωνα Μπράχε (Tycho Brahe, 1546 – 1601). Η σχετική δημοσίευση έγινε, το 1602, με τίτλο De Nova Stella (Περί του νέου αστέρος). Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον αστρονόμο Schuler της Πρωσίας, τον Αύγουστο του 1572, και αργότερα από άλλους αστρονόμους, μεταξύ των οποίων και ο Τύχωνας, καθώς και ο Έλληνας Φραγκίσκος Μαυρόλυκος, από τη Μεσσήνη της Σικελίας. Ο Τύχωνας, όμως, δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του για τον σουπερνόβα, το 1602, όπως ελέχθη και γι’ αυτό έκτοτε πήρε το όνομά του. Ο σουπερνόβα του Τύχωνα έλαμψε στον ουράνιο θόλο για περισσότερο από 2 χρόνια και όταν βρισκόταν στο μέγιστο της λαμπρότητάς του φαινόταν και την ημέρα. Λέγεται δε ότι το γεγονός αυτό υποκίνησε τον Τύχωνα για να συντάξει το δικό του κατάλογό των αστέρων, όπως πριν από 17 αιώνες, ένα παρόμοιο φαινόμενο υπήρξε αφορμή για τη σύνταξη του περίφημου καταλόγου του Ίππαρχου.
Η απόστασή του Υπερκαινοφανούς Τύχωνα είναι 7.500 έ.φ. και η διάμετρός του φτάνει τα 20 έ.φ. Πρόσφατα, το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων – Χ «Τσάντρα» κατέγραψε θερμοκρασίες που επικρατούν στα αέριά του, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ των 10 – 20 εκατομμυρίων οΚ.
Ο υπερκαινοφανής του Τύχωνα, που παρέμεινε ορατός μέχρι το 1574, θεωρείται τυπικός εκπρόσωπος των υπερκαινοφανών τύπου – Ι. Η παρατήρηση δε του σουπερνόβα αυτού έφερε επαναστατικές αλλαγές στην αντίληψη των ανθρώπων για τους αστέρες, αφού πίστευαν μέχρι τότε ότι ήσαν άφθαρτοι και αναλλοίωτοι.
Η εμφάνιση του νέου αυτού αστέρα συνδέθηκε από μερικούς θρησκευόμενους με την επανεμφάνιση εκείνου του Άστρου των Μάγων και με τη δεύτερη έλευση του Χριστού στη Γη. Κάτι παρόμοιο έγινε με τους Χιλιαστές, το 1843, με την εμφάνιση του κομήτη της Κασσιόπης, ο οποίος επιβεβαίωσε την πεποίθησή τους ότι επίκειται η καταστροφή του κόσμου.