3 Νοεμβρίου 1957 :. Εκτοξεύεται από τους Σοβιετικούς ο «Σπούτνικ – 2».

UnknownΕκτοξεύεται από τους Σοβιετικούς ο «Σπούτνικ – 2» (Sputnik – 2″), με πύραυλο “R – 7” και με διαστάσεις 1,2Χ5,8 μ., βάρος 508 κιλά (όσο το βάρος ενός αυτοκινήτου), περίγειο 225 χλμ., απόγειο 1671 χλμ. Έκανε δε μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη σε 103 λ. Είχε μαζί του τη μικρή σκυλίτσα «Λάικα» για τη μελέτη των αντιδράσεων ενός ζωντανού οργανισμού στις συνθήκες του Διαστήματος. Ο θαλαμίσκος περιείχε έναν ειδικό χώρο με αέρα υψηλής πίεσης, ο οποίος θα προσέφερε τις απαραίτητες συνθήκες για την επιβίωση της “Laika”, η οποία τελικά θανατώθηκε με ένεση έπειτα από επτά ημέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ο «Σπούτνικ – 2» παρέμεινε σε τροχιά περίπου 5 μήνες. Ύστερα άρχισε να χάνει ύψος και τις τρεις τελευταίες νύχτες διέσχιζε τον ουρανό σαν λαμπρό άστρο πάνω από την Αγγλία, λίγο μετά το σούρουπο παρακολουθούμενος με δέος από εκατομμύρια παρατηρητών. Τις πρώτες ώρες της αυγής της 14ης.4.1958, μπήκε στα πυκνότερα στρώματα της ατμόσφαιρας και φαινόταν λαμπρότερος από την Αφροδίτη, σιγά – σιγά δε έσβησε σαν λαμπρός διάττοντας αστέρας.

«Το δεύτερον βήμα του ανθρώπου εις το κοσμικό Διάστημα συντελέσθηκε την πρωΐαν χθες με την εξαπόλυσι του δευτέρου τεχνητού δορυφόρου και εις την ιστορία του κόσμου τίθεται ένα νέον γιγαντιαίο ορόσημο. Κατάπληκτος αλλά και με ενθουσιασμό ο πολύς κόσμος και οι επιστήμονες εις όλας τας χώρας της Γης επληροφορήθησαν από την ρωσική ανακοίνωσι ότι υπάρχει εις τον ουρανό δεύτερος, μεγαλύτερος δορυφόρος, φέρων εντός του περιβλήματός του μίαν ζωντανή ύπαρξι, ένα σκύλον, την «Ντάμκα», ο οποίος αντέσχεν εις τον ισχυρότατο κλονισμό της εκτοξεύσεως του πυραύλου» («Η Καθηνερινή», 5.11.1957).