3 Νοεμβρίου 1954 : Ένας μετεωρίτης πέφτει πάνω στο σπίτι μιας γυναίκας, την ώρα του ύπνου της, το καταστρέφει ολοσχερώς.

meteorΈνας μετεωρίτης πέφτει πάνω στο σπίτι μιας γυναίκας, την ώρα του ύπνου της, το καταστρέφει ολοσχερώς και προκαλεί εγκαύματα στο πόδι της. Όπως, λοιπόν, υπάρχουν κίνδυνοι για το άνθρωπο από τους κομήτες και τους αστεροειδείς, έτσι υπάρχουν και από τους μικρούς και ιδιαίτερα τους κάπως μεγαλύτερους μετεωρίτες. Η πτώση ενός μετεωρίτη είναι εντυπωσιακό φαινόμενο, που δίνει την εντύπωση λαμπρής βολίδας με τρομερούς, εκκωφαντικούς κρότους. Οι πολύ μεγάλοι μετεωρίτες, δηλ. βάρους 200 τόνων, εκρήγνυνται, όταν προσκρούουν στην επιφάνεια της Γης. Ευτυχώς τέτοια συμβάντα είναι πολύ σπάνια.

Όπως εκτιμούν σήμερα οι επιστημονικές έρευνες, μια μεγάλη καταστροφή συντελέστηκε κατά πάσα πιθανότητα κατά το 534 μ.Χ., η οποία οφειλόταν στην βίαιη πτώση ενός γιγαντιαίου μετεωρίτη διαμέτρου μεγαλύτερης του ενός χιλιομέτρου. Από την πτώση αυτή δημιουργήθηκε ένας ιδιότυπος «πυρηνικός χειμώνας» και, όπως αναφέρουν οι ιστορικοί της περιόδου αυτής, ο Ήλιος για 18 μήνες φάνηκε σαν να έχασε μέρος της λαμπρότητάς του.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, όπως αναφέρουν ιστορικά κείμενα, καταστράφηκαν τελείως οι σοδειές του σιταριού στην Ιταλία, την Κίνα, τη Μεσοποταμία, και τα Βρετανικά νησιά, ενώ ειδικά στην Κίνα πέθανε το 70 – 80% του πληθυσμού της.