2 Νοεμβρίου 1952 : Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Χάρλοου Σάπλυ.

Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Χάρλοου Σάπλυ (Harlow Shapley, 1885 – 1972), που διορίστηκε διευθυντής του αστεροσκοπείου του Χάρβαρντ και έπειτα καθηγητής (1921 – 1952) στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Είναι γνωστός από τον προσδιορισμό της θέσης του Ήλιου στο κεντρικό επίπεδο του Γαλαξία μας και σε απόσταση 50.000 ε.φ. περίπου από το κέντρο του, ενώ μέχρι τότε πίστευαν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο του. Αργότερα η απόσταση αυτή διορθώθηκε στο σωστό 30.000 ε.φ.

Harlow Shapley

Harlow Shapley

Έκανε, επίσης, εργασίες πάνω στη φωτομετρία και στην φασματοσκοπία των απλανών αστέρων ιδιαίτερα δε των κηφειδών. Το 1914 εντάχθηκε στο επιστημονικό προσωπικό του αστεροσκοπείου του όρους Ουίλσον (Wilson) της Καλιφόρνιας.
Εισηγήθηκε για τούς απλανείς τη θεωρία της αποπλάνησης του φωτός, την οποία αργότερα ανέπτυξε καλύτερα ο Έντινγκτον. Επίσης υπήρξε ο πρώτος που απέδειξε ότι η μεταβολή του φωτός των κηφειδών αστέρων δεν οφείλεται σε έκλειψη, αλλά σε ανάπαλση των αστέρων αυτών.

Ο Σάπλυ προσδιόρισε τις αποστάσεις 69 σφαιρωτών σμηνών από την ολική τους λαμπρότητα, τις φαινόμενες διαμέτρους τους και τα μεγέθη των μεταβλητών τους, τύπου RR – Λύρας, καθώς και των 25 λαμπρών αστέρων τους. Μπόρεσε να δείξει ότι το κέντρο του Γαλαξία μας βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη και σε μεγάλη απόσταση από τον Ήλιο.

Το 1918 ο Σάπλυ, χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια του όρους Ουίλσον (Wilson), υπολόγισε το μέσο απόλυτο μέγεθος (Μ) των αστέρων RR – Λύρας και στη συνέχεια υπολόγισε την απόσταση όλων των τότε γνωστών σμηνών, που περιείχαν μεταβλητούς αστέρες. Ουσιαστικά ο Σάπλυ είχε ανατρέψει τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος του κόσμου και ανακάλυψε το Γαλαξία μας. Η κατανομή δε των σφαιρωτών σμηνών, που υπολόγισε, ήταν όμοια μ’ αυτή που γνωρίζουμε σήμερα.