29 Οκτωβρίου 1749 : Ανακαλύπτεται από τον αστρονόμο Λε Ζεντίλ (Le Gentil) ο Μ – 32, ένας γαλαξίας, δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας.

AndromedaΑνακαλύπτεται από τον αστρονόμο Λε Ζεντίλ (Le Gentil) ο Μ – 32, ένας γαλαξίας, δορυφόρος του γαλαξία της Ανδρομέδας. Είναι ελλειπτικός γαλαξίας και σύμφωνα με τις τελευταίες απόψεις ο γαλαξίας της Ανδρομέδας συγκρούστηκε πριν από 210 εκατομμύρια χρόνια με το γειτονικό νάνο γαλαξία Μ – 32. Η ανακάλυψη αυτή έγινε μετά την επισταμένη μελέτη φωτογραφιών, που μας έστειλε το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο «Σπίτζερ» και οι οποίες μας αποκάλυψαν την ύπαρξη δακτυλίων σκόνης στο κέντρο του τεράστιου γαλαξία. Με τη σύγκρουση εκείνη το μισό από τα υλικά του μικρότερου γαλαξία χάθηκε στην αγκαλιά του γαλαξία της Ανδρομέδας.
Εξάλλου ο γαλαξίας της Ανδρομέδας ή Μ – 31 ή NGC – 224, είναι ο πλησιέστερος από όλους τους γαλαξίες, που βρίσκεται στον ομώνυμο αστερισμό και μας πλησιάζει με ταχύτητα 500.000 χλμ/ώ. Στην περιοχή του αστερισμού αυτού παρατηρήθηκε ο πρώτος κηφέας, το 1923, από τον Χαμπλ, γεγονός που του επέτρεψε να αναλύσει, αυτός πρώτος, το γαλαξία της Ανδρομέδας σε αστέρες με τη βοήθεια της σχέσης περιόδου – λαμπρότητας, υπολόγισε την απόστασή του και απέδειξε ότι είναι έξω από το Γαλαξία μας, ενώ μέχρι τότε πιστευόταν ότι ήταν νεφέλωμα του δικού μας Γαλαξία.
Στο κέντρο του γαλαξία της Ανδρομέδας ανακαλύφθηκαν πολύ περισσότερες πηγές ακτίνων – Χ, από όσες στο κέντρο του δικού μας Γαλαξία.
Τελευταία επισημάνθηκε μια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία της Ανδρομέδας, η οποία υπολογίζεται ότι ζυγίζει 30 εκατομμύρια ηλιακές μάζες και έχει ακτίνα Σβάρτσιλντ 96 περίπου εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Μερικά από τα αριθμητικά δεδομένα του γαλαξία της Ανδρομέδας είναι τα ακόλουθα: Απόσταση 2 εκατομμύρια έ.φ., διάμετρος 200.000 έ.φ., πλήθος αστέρων 150.109 .