25 Οκτωβρίου 1877 : Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Χένρυ Ράσελ.

Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Χένρυ Ράσελ (Henry Russell, 1877 – 1957), που πραγματοποίησε μια σειρά από σημαντικές έρευνες πάνω στην αστροφυσική, στην αστρονομία και στην κοσμογονία. Απέδειξε οριστικά τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη φωτεινότητα των άστρων και στο φασματικό τους τύπο.

Henry Russell

Henry Russell

Επινόησε έναν τρόπο υπολογισμού της απόστασης των διπλών αστέρων. Διατύπωσε τη θεωρία που επικρατεί σήμερα για τους υπεργίγαντες, τους γίγαντες και τους νάνους αστέρες και έκανε με τον Χέρτσπρουγκ το περίφημο διάγραμμα (1914) που φέρει το όνομά τους. Βοήθησε γενικά στην ανάπτυξη της αστρονομίας κατά τον 20ό αιώνα.
Διετέλεσε καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και διευθυντής του Αστεροσκοπείου της ίδιας πόλης (1911).

Ο Ράσελ επεξεργάστηκε ακόμη περισσότερο τη θεωρία του σχετικά με την εξέλιξη των αστέρων. Το 1929, συνόψισε τις ιδέες του αυτές σε ένα λήμμα με τίτλο Εξέλιξη των αστέρων, το οποίο δημοσιεύθηκε στη 14η έκδοση της εγκυκλοπαίδειας Μπριτάνικα (Britannica), υποστηρίζοντας ότι οι αστέρες γεννώνται με τη μορφή μιας εκτεταμένης, ψυχρής, ερυθρής μάζας, η οποία στη συνέχεια υφίσταται συνεχή συρρίκνωση. Αυτή προκαλεί, αρχικά, άνοδο της θερμοκρασίας, που συνοδεύεται από τη μεταβολή του χρώματος από το ερυθρό στο κίτρινο, το λευκό και στη συνέχεια στο κυανό. Τελικά η συρρίκνωση καταλήγει στο σχηματισμό ενός μικρού, ψυχρού, ερυθρού χρώματος. Η θεωρία αυτή, που έγινε, τότε, ευρέως γνωστή, σήμερα θεωρείται ξεπερασμένη.