22 Οκτωβρίου 1905 : Γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός Κάρολος Γιάνσκυ.

Karl Jansky

Karl Jansky

Γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός Κάρολος Γιάνσκυ (Karl Jansky, 1905 – 1950), που ανακάλυψε τα ραδιοκύματα, τα οποία προέρχονται από τον αστρικό χώρο και θεμελίωσε έτσι τη ραδιοαστρονομία.
Το 1928, ο Γιάνσκυ, εντάχθηκε στο προσωπικό των Εργαστηρίων της τηλεφωνικής εταιρείας Μπελ (Bell Telephone Laboratories), με αποστολή την ανίχνευση και τον εντοπισμό των διαφόρων μορφών παρασίτων, που μάστιζαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Κατασκεύασε, λοιπόν, μια ευθύγραμμη κατευθυνόμενη κεραία, με τη βοήθεια της οποίας ήταν σε θέση να εντοπίζει όλες τις πηγές παρασίτων εκτός από μία. Μετά από έρευνα αρκετών μηνών ανακάλυψε, το 1931, ότι η πηγή αυτών των άγνωστων παρασίτων βρισκόταν στο διάστημα.

Την επόμενη Άνοιξη έβγαλε το συμπέρασμα ότι η πηγή εντοπιζόταν προς τη διεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη, για τον οποίο οι αστρονόμοι Σάπλυ (Shapley) και Ορτ (Oort) έλεγαν ότι κατευθύνεται προς το κέντρο του Γαλαξία μας. Το 1932, δημοσίευσε την έρευνά του αυτή μαζί με τον ερασιτέχνη αστρονόμο Ρέμπερ (Reber) . Προς τιμή του ονομάστηκε «γιάνσκυ» η μονάδα ισχύος ραδιοκυμάτων.