19 Οκτωβρίου 1952 : Γεννιέται ο Έλληνας καθηγητής μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Πρίστον των ΗΠΑ Δημήτριος Xριστοδούλου.

Γεννιέται ο Έλληνας καθηγητής μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Πρίστον των ΗΠΑ Δημήτριος Xριστοδούλου, ο οποίος, το 1970, σε ηλικία μόλις 18 χρόνων, πήρε μάστερ φυσικής και στη συνέχεια το διδακτορικό. Το 1972 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επισκέπτης ερευνητής στο CERN της Γενεύης.

Δημήτριος Xριστοδούλου

Δημήτριος Xριστοδούλου

Το 1974 αποκτά τη θέση του επισκέπτη ερευνητή και στο Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής στην Τεργέστη, καθώς επίσης και στο Ινστιτούτο Max Planck του Μονάχου. Η επιστημονική σταδιοδρομία του συνεχίζεται στο περιώνυμο Μαθηματικό Ινστιτούτο Courant, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου παίρνει τη θέση του έκτακτου μέλους. Το 1988, έγινε τακτικός καθηγητής στο Ινστιτούτο Courant. Ασχολήθηκε με τη θεωρία διαφορικών εξισώσεων, της διαφορικής γεωμετρίας, της θεωρίας της γενικής Σχετικότητας, των εξισώσεων του Αϊνστάιν, καθώς και της μηχανικής των στερεών. Το 1992, εξελέγη τακτικός καθηγητής στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Πρίνστον διαδεχόμενος έναν άλλον επιφανή Έλληνα, τον αείμνηστο Xρήστο Παπακυριακόπουλο και τον Ιούνιο του 1993, τιμήθηκε με το βραβείο MacArthur , βραβείο που απονέμεται ετησίως σε διεθνείς προσωπικότητες των επιστημών και των τεχνών που προτίμησαν να παραμείνουν εκτός «επιστημονικού» κατεστημένου. Είναι ο μοναδικός Έλληνας, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Boher (1999) για το έργο του στις μη γραμμικές διαφορικές εξισώσεις και ιδιαίτερα στις εξισώσεις Αϊνστάιν, της γενικής θεωρίας της Σχετικότητας. Σήμερα (2008) κατέχει τις έδρες Φυσικής και Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Zυρίχης.

Το 1970, μαζί με τον Χόκινκγ απέδειξαν ότι, όταν δύο μαύρες τρύπες συγχωνεύονται σε μία, το εμβαδό του τελικού ορίζοντα γεγονότων δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το άθροισμα των δύο συγχωνευόμενων οριζόντων.