12 Οκτωβρίου 1964 : Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Κωνσταντίνος Φεοκτίστοφ.

Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Κωνσταντίνος Φεοκτίστοφ (Constantine Feoktistov, γεν. 1926), με το «Βοσχόντ – 1», μαζί με τον Κομάροφ (Komarov) και τον Εγκόρωφ (Egorov). Το σκάφος είχε συνολικό βάρος (μαζί με τον πύραυλό του) 5.228 χιλιόγραμμα και έκανε πάνω από 16 περιφορές γύρω από τη Γη, μέσα σε 24 ώρες. Κατά τη διάρκεια της πτήσης ο Φεοκτίστοφ επιδόθηκε σε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις πάνω στις οπτικές ιδιότητες των ανωτέρων στρωμάτων της ατμόσφαιρας και στο βόρειο σέλας.

Constantine Feoktistov

Constantine Feoktistov

Ο Φεοκτίστοφ ήταν σχεδιαστής διαστημοπλοίων και κοσμοναύτης. Ήταν ο πρωτεργάτης της εκτόξευσης του «Σπούτνικ», του Γκαγκάριν, της σειράς «Βοσχόντ», «Σαλιούτ» κ.λπ. Κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο συνελήφθη από τους Γερμανούς καταδικάστηκε σε θάνατο και οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Τραυματισμένος στο λαιμό κατά την εκτέλεση, προσποιήθηκε το νεκρό και κατόρθωσε να διαφύγει διά μέσου μιας τάφρου γεμάτης με πτώματα.
Ο Φεοκτίστοφ τιμήθηκε με το μετάλλιο της Ερυθράς Σημαίας της Εργασίας, τόσο μετά την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου, του «Σπούτνικ – 1» (4.12.1957), όσο και μετά την πρώτη επανδρωμένη πτήση με το Γιούρι Γκαγκάριν (12.4.1961).
Σε μια συνέντευξή του, το 1996, όταν τον ρώτησαν για τις σχέσεις του με τον διάσημο πυραυλικό επιστήμονα Κορολιόφ απάντησε: Ναι, διαφώνησα με τον Κορολιόφ πολλές φορές, όμως, αυτό δεν τον πείραζε καθόλου. Τελικά αποδεχόταν πολλές από τις προτάσεις και ιδέες μου. Μερικές φορές η πρώτη σύγκρουση ήταν δύσκολη, αλλά ύστερα το σκεφτόταν μερικές μέρες και υιοθετούσε ξανά τη δική του γνώμη.