5 Οκτωβρίου 1882 : Γεννιέται ο πρώτος Αμερικανός διαστημικός επιστήμονας Ρόμπερτ Γκόνταρντ, ο πατέρας της τεχνολογίας των πυραύλων.

UnknownΓεννιέται ο πρώτος Αμερικανός διαστημικός επιστήμονας Ρόμπερτ Γκόνταρντ, (Robert Goddard, 1882 – 1945), που θεωρείται ο πατέρας της τεχνολογίας των πυραύλων, μαζί με τον Ρώσο Τσιολκόφσκυ, τον Γερμανό Όμπερτ και το Γάλλο Ενώ – Πελτερί. Ήταν ο πρώτος, που ασχολήθηκε με τη μαθηματική διερεύνηση των σχέσεων ενέργειας – προωθητικής ικανότητας ανά μονάδα βάρους για τα διάφορα καύσιμα. Σε μια μικρή αίθουσα, δίπλα στο εργαστήριό του, ένας πύραυλος υγρού προωθητικού μέσου, όταν υποβλήθηκε σε «στατική» δοκιμή, το 1925 λειτούργησε ικανοποιητικά και μπόρεσε να ανυψώσει το «ίδιον» βάρος του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γκόνταρντ στις σημειώσεις του.
Στις 26.3.1926 πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο επιτυχή εκτόξευση πυραύλου στη Μασαχουσέτη, χρησιμοποιώντας υγρά καύσιμα (υγρό οξυγόνο και πετρέλαιο). Ο πύραυλος μέσα σε 2,5 δευτερόλεπτα έφτασε σε ύψος 12,4 μ. και διήνυσε μια απόσταση 55 μ. Ο Γκόνταρντ προώθησε τα πειράματά του περισσότερο από τους Ρώσους και τους Γερμανούς πρωτοπόρους του Διαστήματος. Στην αρχή τα πειράματά του έτυχαν περιορισμένης αποδοχής και χρηματοδότησης. Ανάμεσα στο 1930 και στα μέσα της 10ετίας του 1940, η έρευνά του χρηματοδοτήθηκε και μάλιστα σε κλίμακα, που να επιτρέψει τη δημιουργία εργαστηρίου, με αρκετό προσωπικό για την πραγματοποίηση πτήσεων σε ανοικτό χώρο, στην περιοχή Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού.

Οι σπουδαιότερες εργασίες και εφευρέσεις του, κατά χρονολογική σειρά είναι:
1.Το 1912, ήταν ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε μαθηματικά και πειραματικά τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων σε μεγάλα ύψη καθώς και την ταχύτητα διαφυγής από τη Γη.
2.Το 1914, κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ιδέα για κατασκευή πολυωρόφων πυραύλων.
3.Το 1915, απέδειξε ότι οι πύραυλοι μπορούν να λειτουργήσουν στο κενό.
4.Το 1918, κατασκεύασε το «Μπαζούκα», ένα αντιαρματικό όπλο, που χρησιμοποιήθηκε πολύ στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
5.Στις 16.3.1926, εκτόξευσε τον πρώτο πύραυλο εξοπλισμένο με κινητήρα.
6.Το 1935, εκτόξευσε πύραυλο με υγρά καύσιμα, ο οποίος πρώτος από όλα τα κατασκευάσματα του ανθρώπου έσπασε το φράγμα του ήχου.
7.Ήταν ο πρώτος που προφήτεψε για τα αεριωθούμενα αεροπλάνα και εξέτασε τις δυνατότητες για ηλεκτρική, ιοντική και ατομική πρόωση πυραύλων στο διάστημα.