3 Οκτωβρίου 1985 : Εκτοξεύεται για πρώτη φορά το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς».

Εκτοξεύεται για πρώτη φορά το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» (“Atlantis”), που είναι το 4ο λεωφορείο των ΗΠΑ. Η πρώτη αυτή πτήση είχε κωδικό “STS – 21” και ήταν η 21η του διαστημικού λεωφορείου. Είχε ως πλήρωμα 5 αστροναύτες και διήρκεσε επί 4 ημέρες, ενώ είχε καθαρά στρατιωτικούς σκοπούς.

Η επιχερησιακή ιστορία του «Ατλαντίς» έχει ως εξής: Μετά την πρώτη εκτόξευση που ήταν απόλυτα επιτυχημένη, το 1989, το Ατλαντίς εξαπέλυσε δύο πλανητικές διαστημοβολίδες «Μαγγελάνος» (“Magellan”) και «Γαλιλαίος» (“Galileo”), ενώ το 1991 εξαπέλυσε το Παρατηρητήριο Ακτίνων Γάμμα «Κόμπτον».

atlantis

Ξεκινώντας το 1995, το Ατλαντίς πραγματοποίησε επτά ταξίδια στον Ρωσικό Διαστημικό Σταθμό «Μιρ». Από τον Νοέμβριο του 1997 έως τον Ιούλιο του 1999, στα πλαίσια ενός προγράμματος αναβάθμισης, έγιναν 165 τροποποιήσεις στο «Ατλαντίς». Από τότε πραγματοποίησε 6 πτήσεις, οι οποίες αφορούσαν τη συναρμολόγηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Τον Οκτώβριο του 2002 το Ατλαντίς, με εξαμελές πλήρωμα, πραγματοποίησε μία 11ήμερη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η οποία περιλάμβανε τρεις διαστημικούς περιπάτους.

Μετά την τετραετή παύση των διαστημικών πτήσεων, συνέπεια της τραγωδίας του «Κολούμπια», το «Ατλαντίς» επέστρεψε στο διάστημα με εξαμελές πλήρωμα στα πλαίσια της αποστολής “STS – 115”, μεταφέροντας τα τμήματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού P3/P4 και ηλιακούς συλλέκτες.

Η σειρά των εκτοξεύσεων του διαστημικού λεωφορείου «Ατλαντίς» έχει ως εξής: Μέχρι τον Ιούνιο του 2007 είχε εκτελέσει 28 αποστολές, στις οποίες συμμετείχαν 174 αστροναύτες. Παρέμεινε στο διάστημα επί 244 ημέρες, κάνοντας 3.654 περιφορές γύρω από τη Γη και διανύοντας 152.534.078 χλμ. Κατά τις αποστολές του «Ατλαντίς» εκτοξεύθηκαν 14 τεχνητοί δορυφόροι, έγιναν 7 συνδέσεις με το διαστημικό σταθμό «Μιρ» και άλλες 8 με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το όνομά του είναι παρμένο από την ομώνυμη Ατλαντίδα της Ελληνικής Μυθολογίας