3 Οκτωβρίου 1962 : Εκτοξεύεται ο Αμερικανός αστροναύτης Γουώλτερ Σίρα.

schirra_walterΕκτοξεύεται ο Αμερικανός αστροναύτης Γουώλτερ Σίρα (Walter Schirra, γεν. 1923), που είναι ο 9ος άνθρωπος του Διαστήματος. Η εκτόξευση έγινε με πύραυλο «Ερμής – 8» και αφού το διαστημόπλοιο, έκανε 6 περιφορές γύρω από τη Γη μέσα σε 9 ώρες και 13 λεπτά, σε ύψος 284 χλμ., επανήλθε στην επιφάνεια της Γης με το θαλαμίσκο «Σίγμα – 7», ο οποίος είχε βάρος 1374 κιλά. Ας σημειωθεί ότι το Νο 7, που συνοδεύει το όνομα του θαλαμίσκου, σημαίνει τους 7 πρώτους αστροναύτες που επελέγησαν για τις πρώτες επανδρωμένες πτήσεις των αμερικανών. Η πτήση του Σίρα βοήθησε στην ανάπτυξη της τεχνικής για παραμονή στο διάστημα μικρής διάρκειας. Ο Σίρα αντιμετώπισε προβλήματα παρόμοια με εκείνα του Τιτόφ, διότι όταν επέστρεψε στη Γη, υπέφερε από ναυτία και κυκλοφοριακά προβλήματα.

Ο ίδιος αστροναύτης εκτοξεύθηκε στο διάστημα, στις 15.12.1965, μαζί με τον Τ. Στάφορντ και με το διαστημόπλοιο «Δίδυμοι – 6». Αμέσως συναντήθηκε με το διαστημόπλοιο «Δίδυμοι – 7» που τέθηκε σε τροχιά, στις 4.12.1965. Κατά την ομαδική πτήση, που κράτησε 5,5 ώρες, τα διαστημόπλοια πλησίασαν μεταξύ τους σε απόσταση ενός μέτρου. Η συνολική διάρκεια της πτήσης ήταν 25 ώ. και 51 λ. Ο χιουμορίστας Σίρα, κατά τη διάρκεια της αποστολής τραγούδησε… τα κάλαντα και ανέφερε ότι είδε ένα UFO, το οποίο είχε την επιγραφή «Aγιος Βασίλης»!

Η μεγαλύτερη, όμως, αποστολή, στην οποία συμμετείχε ο Σίρα, ήταν του «Απόλλων – 7», μαζί με άλλους δύο αστροναύτες, οπότε δοκιμάστηκαν όλα τα όργανα και τα συστήματα του διαστημοπλοίου, καθώς και η δυνατότητα επαναπυροδότησης των βοηθητικών πυραύλων και βεβαιώθηκε ότι είναι έτοιμο για τη μεγάλη αποστολή στη Σελήνη. Το διαστημόπλοιο αυτό εκτοξεύτηκε, στις 11.10.1968 και αφού έκανε 163 περιφορές γύρω από τη Γη επανήλθε, μετά από 10ημ. 20ώ. 8λ. 45δ.