2 Οκτωβρίου 1886 : Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Ελβετικής καταγωγής Ρόμπερτ Τράμπλερ.

Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Ελβετικής καταγωγής Ρόμπερτ Τράμπλερ (Robert Trumpler, 1886 – 1956), που ασχολήθηκε με τα γαλαξιακά αστρικά σμήνη. Έτσι επιβεβαίωσε την παρουσία μεσοαστρικής ύλης στο γαλαξιακό επίπεδο, η οποία απορροφά το φως, μειώνοντας, έτσι, τη φαινόμενη λαμπρότητα των απομακρυσμένων αστρικών σμηνών. Το 1918, εντάχθηκε στο επιστημονικό προσωπικό του αστεροσκοπείου Λικ (Lick) του όρος Χάμιλτον (Mound Hamilton) της Καλιφόρνιας. Το 1922, παρατήρησε και μελέτησε την ολική έκλειψη του Ήλιου στην Αυστραλία επικεφαλής ομάδας αστρονόμων. Τότε επιβεβαίωσε τη θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν με την κάμψη των φωτεινών ακτίνων, που διέρχονταν κοντά στον Ήλιο. Πρότεινε ακόμη την ταξινόμηση τόσο των γαλαξιών με βάση τη μορφή τους, όσο και των αστέρων με βάση το μέγεθος και το φασματικό τους τύπο.

Robert Trumpler

Robert Trumpler

Το 1930, ο Τράμπλερ προσδιόρισε τις αποστάσεις 100 γαλαξιακών σμηνών από τη μελέτη των μεγεθών και των φασμάτων των αστέρων τους. Οι κατάλογοί του δίνουν συνολικά 334 σμήνη. Από τη μελέτη της σχέσης ανάμεσα στις διαμέτρους και τις αποστάσεις των σμηνών, έδειξε ότι υπάρχει απορρόφηση του φωτός στο Γαλαξία μας. Η απορρόφηση αυτή προέρχεται, κυρίως, από ένα λεπτό στρώμα στο γαλαξιακό επίπεδο, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί σε όλα τα γαλαξιακά πλάτη. Το 1938 εργάστηκε στο τμήμα αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλυ της Καλιφόρνιας, από το οποίο αποχώρησε το 1951.
Οι ανεξάρτητες παρατηρήσεις του Τράμπλερ των διαφόρων γαλαξιακών αστρικών σμηνών και ο εντοπισμός των διαφορών, που υπάρχουν ανάμεσά τους, οι οποίες είναι ενδεικτικές της ηλικίας τους, βοήθησαν να τεθούν οι βάσεις της σύγχρονης θεωρίας για την εξέλιξη των αστέρων. Ο Τράμπλερ πρότεινε ένα σχήμα ταξινόμησης των γαλαξιακών σμηνών με βάση τη μορφή τους, το οποίο, ίσως είναι το επιτυχέστερο όλων όσων κατά καιρούς έχουν παρουσιασθεί. Επινόησε επίσης μια μέθοδο ταξινόμησης των αστέρων με βάση το μέγεθος και το φασματικό τους τύπο.
Έγραψε πολλά αστρονομικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.