2 Οκτωβρίου 1853 : Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γάλλος αστρονόμος Φρανσουά Αραγκό.

Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γάλλος αστρονόμος Φρανσουά Αραγκό, (Francoi Aragó, 1786 – 1853), που ήταν ακόμη φυσικός, πολιτικός και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Παρισιού από το 1809. Από το 1805 ήταν γραμματέας του Γραφείου Γεωγραφικών Μηκών στο Παρίσι, από το 1809 – 1831 υπήρξε καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού και από το 1830 διευθυντής του αστεροσκοπείου του Παρισιού. Ο Αραγκό υποστήριξε την κυματική θεωρία του φωτός του Α. – Ζ. Φρενέλ (A. – Z. Fresnel), σε αντίθεση με τη θεωρία της εκπομπής που υποστήριζαν οι Λαπλάς, Μπιο και Πουασόν.

Francoi Aragó

Francoi Aragó

Με την καθοδήγησή του ο Λεβεριέ έκανε μαθηματική ανάλυση των ανωμαλιών στην κίνηση του πλανήτη Ουρανού, η οποία κατέληξε στην ανακάλυψη του πλανήτη Ποσειδώνα. Για το λόγο αυτό πρότεινε ο νέος πλανήτης να ονομασθεί «Λεβεριέ» και όχι Ποσειδώνας. Η Αστρονομική κοινότητα όμως είχε άλλη γνώμη. Εξάλλου ο Φιζώ και ο Φουκώ μέτρησαν την ταχύτητα του φωτός και πέτυχαν την πρώτη φωτογράφηση του Ήλιου.

Οι πιο πολλές μελέτες του Αραγκό αναφέρονται στην αστρονομία, στην οπτική, στον ηλεκτρομαγνητισμό και στη μετεωρολογία. Ο ίδιος δε έδωσε πρώτος ένα συσχετισμό μεταξύ του λυκόφωτος των βόρειων αρκτικών περιοχών και των μαγνητικών θυελλών στη γήινη ατμόσφαιρα.