2 Οκτωβρίου 1853 : Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γάλλος αστρονόμος Φρανσουά Αραγκό.

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γάλλος αστρονόμος Φρανσουά Αραγκό, (Francoi Aragó, 1786 – 1853), που ήταν ακόμη φυσικός, πολιτικός και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Παρισιού από το 1809. Από το 1805 ήταν γραμματέας του Γραφείου Γεωγραφικών Μηκών στο Παρίσι, από το 1809 – 1831 υπήρξε καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού και από το 1830 διευθυντής του αστεροσκοπείου του Παρισιού. Ο Αραγκό υποστήριξε την κυματική θεωρία του φωτός του Α. – Ζ. Φρενέλ (A. – Z. Fresnel), σε αντίθεση με τη θεωρία της εκπομπής που υποστήριζαν οι Λαπλάς, Μπιο και Πουασόν.

Francoi Aragó

Francoi Aragó

Με την καθοδήγησή του ο Λεβεριέ έκανε μαθηματική ανάλυση των ανωμαλιών στην κίνηση του πλανήτη Ουρανού, η οποία κατέληξε στην ανακάλυψη του πλανήτη Ποσειδώνα. Για το λόγο αυτό πρότεινε ο νέος πλανήτης να ονομασθεί «Λεβεριέ» και όχι Ποσειδώνας. Η Αστρονομική κοινότητα όμως είχε άλλη γνώμη. Εξάλλου ο Φιζώ και ο Φουκώ μέτρησαν την ταχύτητα του φωτός και πέτυχαν την πρώτη φωτογράφηση του Ήλιου.

Οι πιο πολλές μελέτες του Αραγκό αναφέρονται στην αστρονομία, στην οπτική, στον ηλεκτρομαγνητισμό και στη μετεωρολογία. Ο ίδιος δε έδωσε πρώτος ένα συσχετισμό μεταξύ του λυκόφωτος των βόρειων αρκτικών περιοχών και των μαγνητικών θυελλών στη γήινη ατμόσφαιρα.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.