27 Σεπτεμβρίου 1824 : Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Μπένζαμιν Γκούλντ.

Benjamin Gould

Benjamin Gould

Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Μπένζαμιν Γκούλντ (Benjamin Gould, 27/9/1824 – 26/11/1896), που έκανε καταλόγους αστέρων του νοτίου ημισφαιρίου, από το αστεροσκοπείο της Κόρντοβα της Αργεντινής, στο οποίο διετέλεσε πολλά χρόνια διευθυντής. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον τηλέγραφο για τον προσδιορισμό των γεωγραφικών μηκών. Αυτό πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη καταγραφή της θέσης του Ηλίου στις δυο τοποθεσίες, στη μια από τις οποίες το γεωγραφικό μήκος είναι γνωστό, ενώ στην άλλη επρόκειτο να προσδιορισθεί.
Το 1852, ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος γεωγραφικών μηκών της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ακτοφυλακής και το 1866, χρησιμοποίησε το υποβρύχιο τηλεγραφικό καλώδιο του Ατλαντικού για να προσδιορίσει τη διαφορά γεωγραφικού μήκους ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική.
Αφού, το 1859, δημοσίευσε μια μελέτη για τη θέση και τις σχετικές κινήσεις των γύρω από τους πόλους κινούμενων άστρων, οι οποίοι λαμβάνονται ως βάσεις αναφοράς από την Αμερικανική Υπηρεσία Ακτοφυλακής, προσκλήθηκε από την κυβέρνηση της Αργεντινής για να ιδρύσει και να αναλάβει, από το 1868, τη διεύθυνση του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Κόρντοβα. Δυο χρόνια αργότερα άρχισε τις παρατηρήσεις του και το 1874, ολοκλήρωσε το έργο του Uranometria Argentina, που εκδόθηκε το 1879.

Το 1884, δημοσίευσε κατάλογο 73.160 αστέρων της ζώνης Γκούλντ της ουράνιας σφαίρας, κοντά στον αστερισμό του Ωρίωνα, που φέρει το όνομά του, ενώ τον επόμενο χρόνο δημοσίευσε κατάλογο 32.448 αστέρων του νότιου ημισφαίριου.