23 Σεπτεμβρίου 1846 : Παρατηρείται για πρώτη φορά ο πλανήτης Ποσειδώνας από τον αστρονόμο Γιόχαν Γκάλε.

Παρατηρείται για πρώτη φορά ο πλανήτης Ποσειδώνας (Neptune) από τον αστρονόμο Γιόχαν Γκάλε (Johan Galle, 1812 – 1910), του αστεροσκοπείου του Βερολίνου. Είναι ο 8ος και προτελευταίος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο και δεύτερος από τους λεγόμενους νέους πλανήτες. Από το 1848, που ανακαλύφτηκε, μόλις το 2012 θα συμπληρώσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, διότι έχει 8ο φαινόμενο μέγεθος.
Αξιόλογος είναι ο τρόπος με τον οποίο ανακαλύφτηκε ο Ποσειδώνας. Αμέσως μετά την ανακάλυψη του Ουρανού έγινε αντιληπτό από τους αστρονόμους της εποχής εκείνης, ότι η τροχιά του δεν ήταν η δυναμικά αναμενόμενη, αλλά παρουσίαζε μια σειρά ανωμαλιών. Η μελέτη των ανωμαλιών αυτών, δεδομένης της παγκοσμιότητας των νόμων του Νεύτωνα, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι τροχιακές αυτές ανωμαλίες προκαλούνταν από την παρουσία ενός 8ου πλανήτη, που κινούνταν πέρα από τα όρια της τροχιάς του Ουρανού. Από τη στιγμή που διατυπώθηκε η συγκεκριμένη άποψη, κυρίως από τον Α. Μπουβάρ, το 1820, άρχισε η αναζήτηση του άγνωστου πλανήτη, μέσω της προσπάθειας μαθηματικού εντοπισμού των στοιχείων του πλανήτη.
Το πρόβλημα έλυσε πρώτος, ο 24χρονος, τότε, Άγγλος αστρονόμος Τζων Άνταμς (John Adams, 1819 – 1892) και έστειλε τα αποτελέσματά του στους δύο σπουδαίους αστρονόμους, τότε, James Challis και George Airy (1801 – 1892). Το αγγλικό αστρονομικό κατεστημένο, όμως, της εποχής, δεν έλαβε υπόψη καθόλου την έρευνάς του, λόγω του νεαρού της ηλικίας του ερευνητή!
Πιο τυχερός στάθηκε ο επίσης νεαρός Γάλλος αστρονόμος Ουρμπαίν Λεβεριέ (Urbain Leverrier, 1811 – 1877), 8 χρόνια μεγαλύτερος από τον Άνταμς, που με την προτροπή του Arago, ανέλαβε να υπολογίσει τα στοιχεία του άγνωστου πλανήτη. Κατέστρωσε τότε ένα πλήθος από εξισώσεις και μετά από διετή, καθαρώς θεωρητική εργασία ανήγγειλε, την 31η Αυγούστου 1846, στην Ακαδημία των Επιστημών, ότι ο άγνωστος πλανήτης πρέπει να βρίσκεται μόλις 5ο περίπου ανατολικά του δ – Αιγόκερω. Τα εξαγόμενα των υπολογισμών του τα έστειλε ο Λεβεριέ στο αστεροσκοπείο του Βερολίνου. Με βάση τις υποδείξεις του Λεβεριέ ο διευθυντής του αστεροσκοπείου του Βερολίνου Γιόχαν Ένκε (Johann Encke, 1791 – 1865), ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο Galle, έστρεψε το τηλεσκόπιό του, στις 23 Σεπτεμβρίου 1846, προς την κατεύθυνση αυτή και διαπίστωσε την ύπαρξή του στην προσδιορισμένη θέση μόλις 1ο μακρύτερα, κοντά στον αστέρα δ – Αιγόκερω.
Ο τρόπος αυτός της ανακαλύψεως του Ποσειδώνα εξήψε το θαυμασμό του επιστημονικού κόσμου και αποτέλεσε επιφανή θρίαμβο των αστρονομικών θεωριών και υπολογισμών. Δίκαια δε ένας διακεκριμένος αστρονόμος και εκλαϊκευτής των αστρονομικών θεμάτων έλεγε ότι: Ο Λεβεριέ είδε τον Ποσειδώνα στο άκρο της γραφίδας του.