22 Σεπτεμβρίου 1959 : Γεννιέται ο Αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας και κοσμολόγος Σαούλ Περλμάτερ.

Saul Perlmutter

Saul Perlmutter

Γεννιέται ο Αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας και κοσμολόγος Σαούλ Περλμάτερ (Saul Perlmutter), που ασχολήθηκε με την έρευνα των αποστάσεων των πιο μακρινών γαλαξιών του Σύμπαντος. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με τους υπέρλαμπρους υπερκαινοφανείς του μακρινού Σύμπαντος τύπου Ιa, τους οποίους εντόπισε σε διάφορους γαλαξίες. Μέχρι το Μάρτιο του 1999, μια ομάδα αστροφυσικών, που εργαζόταν στο Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς του Μπέρκλεϊ, υπό την εποπτεία του, για 10 χρόνια συνεχώς, συγκέντρωσε στοιχεία 80 περίπου μακρινών υπερκαινοφανών τύπου – 1a, που ανακάλυψαν σε διάφορους γαλαξίες. Οι γαλαξίες αυτοί βρίσκονται σε απόσταση 7 δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά. Οι παρατηρήσεις του έγιναν με τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, τα τηλεσκόπια Κεκ, καθώς και με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ». Έτσι συμπέρανε ότι οι γαλαξίες αυτοί απομακρύνονται από εμάς επιταχυνόμενοι. Η μέθοδός του θυμίζει τη μέθοδο των κηφειδών αστέρων με τη βοήθεια των οποίων η Ενριέτα Λήβιτ, υπολόγισε τις αποστάσεις των κοντινών γαλαξιών.
Στον Περλμάτερ απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ της φυσικής, το 2011, μαζί με τον Μπράιαν Σμιντ (Brian Schmidt) για την ανακάλυψη αποδεικτικών στοιχείων της διαστολής του Σύμπαντος.