22 Σεπτεμβρίου 1711 : Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος Θωμάς Ράιτ.

Thomas Wright

Thomas Wright

Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος Θωμάς Ράιτ (Thomas Wright, 1711 – 1786), που στο έργο του Μια πρωτότυπη θεωρία ή μια νέα υπόθεση για το Σύμπαν υποστήριξε ότι οι αστέρες είναι κατανεμημένοι σε μεγάλες ομάδες. Έτσι αποτέλεσε τον πρόδρομο της ύπαρξης του Γαλαξία μας και των άλλων γαλαξιών.
Ο Ράιτ χρησιμοποίησε ένα χρηστικό επιχείρημα: «Τόσος απέραντος χώρος στη φύση, δεν μπορεί να είναι άχρηστος» έγραψε στην Πρωτότυπη θεωρία ή Νέα υπόθεση του Σύμπαντος (1750). Επίσης δεν δίστασε να απολαμβάνει τη χαρά του να είναι αστρονόμος: «Αυτή η ιδέα εμπεριέχει κάτι τόσο χαρούμενο, ώστε δεν μπορώ να κοιτάω τα άστρα χωρίς να αναρωτιέμαι γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν γίνονται αστρονόμοι».
Ο Θωμάς Ράιτ χρησιμοποίησε ένα περίεργο μίγμα λογικής και θεολογίας για να υπολογίσει τον αριθμό των κατοικήσιμων κόσμων στο Σύμπαν, το οποίο ήταν απλά ο Γαλαξίας μας, πριν από την ανακάλυψη άλλων γαλαξιών. Το συμπέρασμά του ήταν: Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν λιγότερα από 10.000.000 ήλιοι ή άστρα και αν παραδεχθούμε ότι όλα έχουν τον ίδιο αριθμό πρωτευόντων πλανητών γύρω τους, και σ’ αυτούς προσθέσουμε και τους δευτερεύοντες, όπως τη Σελήνη, όλους μαζί με σιγουριά μπορούμε να τους υπολογίσουμε σε 170.000.000.