17 Σεπτεμβρίου 1857 : Γεννιέται ο Ρώσος επιστήμονας της διαστημικής, πολωνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Τσιολκόφσκυ

Γεννιέται ο Ρώσος επιστήμονας της διαστημικής, πολωνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Τσιολκόφσκυ (Constantine Tsiolkovsky, 1857 – 1935). Ενθουσιώδης μελετητής της φυσικής και των μαθηματικών ο Tsiolkovski, από την ηλικία των 14ων ετών έδειξε ενδιαφέρον για τις ιπτάμενες μηχανές, ενώ, γύρω στο 1878, άρχισε να ασχολείται και με τη θεωρία της διαστημικής πτήσης. Συνέλαβε πρώτος την ιδέα της χρήσης κινητήρα αντίδρασης στις διαστημικές πτήσεις, γι’ αυτό και ονομάστηκε «πατέρας της αστροναυτικής».

Constantine Tsiolkovsky

Constantine Tsiolkovsky

Σε ηλικία τριάντα χρονών δημοσίευσε μια θεωρητική μελέτη για ένα μεταλλικό πηδαλιοχούμενο και το 1890, παρουσίασε τα αποτελέσματα των εργασιών του για την αεροναυτική στην Εταιρεία Φυσικής και Χημείας της Αγίας Πετρούπολης. Αφιέρωσε αρκετά χρόνια στο πρόβλημα της διαστημικής πτήσης, αλλά δυστυχώς, δεν ανακοίνωσε τίποτα σχετικό, μέχρι το 1895.

Ήταν στην ουσία αυτοδίδακτος, διότι δεν παρακολούθησε ποτέ πανεπιστημιακές σπουδές. Κατάφερε εντούτοις αργότερα να δημοσιεύσει πάνω από 500 εργασίες, σχετικές με την προώθηση πυραύλων και τα ταξίδια στο Διάστημα, περιλαμβανομένων και βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, στα οποία περιέγραφε τεχνητούς δορυφόρους και διαστημικούς σταθμούς, διαστημικές αποικίες και εξόρυξη μεταλλευμάτων σε αστεροειδείς, πολύ πριν αυτές οι επαναστατικές για την εποχή του ιδέες αρχίσουν να εξετάζονται σοβαρά από τους επιστήμονες.