17 Σεπτεμβρίου 1789 : Ανακαλύπτεται ο δορυφόρος του Κρόνου Μίμας (Mimas), από τον Άγγλο αστρονόμο Γουίλιαμ Χέρσελ

Mimas_Cassini

Ανακαλύπτεται ο δορυφόρος του Κρόνου Μίμας (Mimas), από τον Άγγλο αστρονόμο Γουίλιαμ Χέρσελ (William Herschel, 1738 – 1822). Ο Μίμας είναι ο μικρότερος από τους 8 μεγαλύτερους δορυφόρους του Κρόνου, που φωτογραφήθηκε από κοντά με τη βοήθεια των διαστημοπλοίων «Βόγιατζερ – 1 & 2», το Νοέμβριο του 1980. Από τις φωτογραφίες αυτές αποκαλύπτεται ότι είναι «σημαδεμένος» από έναν τεράστιο κρατήρα, που καλύπτει το 1/4 του ορατού δίσκου του, ενώ η υπόλοιπη επιφάνειά του έχει ένα πλήθος από κρατήρες συνηθισμένου μεγέθους. Αποτελείται βασικά από πάγο, όπως φανερώνει και η πυκνότητά του, που πλησιάζει την πυκνότητα του νερού.
Η τροχιά του Μίμαντος και της Τιθύος, ενός άλλου δορυφόρου του Κρόνου, βρίσκονται σε ένα είδος συντονισμού, φθάνοντας σε σύνοδο πάντοτε από την ίδια πλευρά του Κρόνου. Η περιστροφή του γύρω από τον άξονά του συγχρονίζεται με την κίνηση περιφοράς του και ο δορυφόρος στρέφει το ίδιο πάντοτε ημισφαίριό του προς τον Κρόνο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Σελήνη.
Το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό του δορυφόρου είναι ο μεγάλος κρατήρας διαμέτρου 130 χλμ., που βρίσκεται κοντά στο κέντρο του εμπρόσθιου ημισφαιρίου του. Τα τοιχώματά του έχουν ύψος 5 χλμ., ενώ ο βυθός του απέχει 10 χλμ. από τη μέση επιφάνεια του δορυφόρου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κρατήρα σύγκρουσης, σε σχέση με το μέγεθος του δορυφόρου, που έχει παρατηρηθεί στο ηλιακό μας σύστημα.
Μερικά από τα στοιχεία του Μίμα είναι: Απόσταση από Κρόνο 186.000 χλμ., διάμετρος 400 χλμ., περίοδος περιφοράς 22ώ. 37λ., πυκνότητα (νερό = 1) 1,2