14 Σεπτεμβρίου 1712 : Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γάλλος αστρονόμος ιταλικής καταγωγής Τζαν Κασσίνι.

Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γάλλος αστρονόμος ιταλικής καταγωγής Τζαν Κασσίνι, ή Τζιοβάνι (Jean ή Giovanni Cassini, 1625 – 1712), ο οποίος είναι γνωστός για τις πολλές ανακαλύψεις του με τα ισχυρά για την εποχή τηλεσκόπιά του ήτοι: το σκοτεινό δακτύλιο του Κρόνου, που διαχωρίζει τους δακτυλίους Α και Β (εσωτερικό και εξωτερικό) αυτού, καθώς και τους τέσσερις δορυφόρους του ίδιου πλανήτη, το ζωδιακό φως, δηλ. την ασθενή φωτοβολία, που παρατηρείται στο επίπεδο της τροχιάς της Γης, τις περιόδους περιστροφής των πλανητών Δία και Άρη, τις θέσεις των τεσσάρων μεγάλων δορυφόρων του Δία κ.ά.

Jean ή Giovanni Cassini

Jean ή Giovanni Cassini

Παρατηρώντας τις σκιές των δορυφόρων του Δία, καθώς αυτοί περνούσαν μεταξύ Ηλίου και πλανήτη, υπολόγισε την περίοδο της περιστροφής του Δία γύρω από τον άξονά του σε 9 ώρες και 56 λεπτά. Ήταν ο πρώτος, που παρατήρησε για πρώτη φορά, το 1666, και μελέτησε τις πολικές περιοχές του Άρη, υπολόγισε την περίοδο της περιστροφής του σε 24 ώρες και 40 λεπτά (έναντι των 24ων ωρών και 37 λεπτών, που γνωρίζουμε σήμερα). Δυο χρόνια αργότερα συνέταξε πίνακα με τις θέσεις των δορυφόρων του Δία. Ο πίνακας αυτός χρησιμοποιήθηκε, το 1675, από το Δανό αστρονόμο Ρέμερ (Remer) για να αποδείξει ότι η ταχύτητα του φωτός είναι πεπερασμένη.

Όταν πληροφορήθηκε τις ανακαλύψεις και το έργο του Τζαν Κασσίνι ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος 14ος τον κάλεσε στο Παρίσι (1669) και τον έκανε μέλος της νεοσύστατης Ακαδημίας των Επιστημών. Το 1671, έγινε διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Παρισιού και 2 χρόνια αργότερα έγινε Γάλλος πολίτης.

Συνεχίζοντας τις μελέτες, που είχε αρχίσει στην Ιταλία, ο Τζαν Κασσίνι ανακάλυψε 4 δορυφόρους του Κρόνου: Τον Ιαπετό (1671), τη Ρέα (1672), τη Θέτιδα (1684) και τη Διώνη (1684). Το 1683, μετά από προσεκτική μελέτη του ζωδιακού φωτός, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προέλευσή του είναι κοσμική και όχι μετεωρολογική, όπως πίστευαν μέχρι τότε.