7 Σεπτεμβρίου 1957 : Πραγματοποιείται η δεύτερη επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου “R – 7”.

UnknownΠραγματοποιείται η δεύτερη επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου “R – 7”, από την ομάδα του σοβιετικού διαστημικού επιστήμονα Σεργκέι Κορολιώφ (Sergey Korolyov ή Korolev, 1907 – 1966), την οποία παρακολούθησε ο ίδιος ο πρόεδρος της τότε Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Κρούτσεφ. Τον επόμενο μήνα στις 4.10.1957 ο σοβιετικός δορυφόρος «Σπούτνικ» έκανε το παρθενικό του ταξίδι γύρω από τη Γη.

Ο Κορολιώφ ήταν κορυφαίος σχεδιαστής κατευθυνόμενων βλημάτων, πυραύλων και διαστημοπλοίων ουκρανικής καταγωγής. Με τον Φ. Α. Τσάντερ σχημάτισαν τη Μοσχοβίτικη Ομάδα Μελέτης της κίνησης από αντίδραση, η οποία, στις 17.8.1933, πραγματοποίησε την πρώτη εκτόξευση πυραύλου με υγρά καύσιμα.

Το ίδιο έτος 1933, η Μοσχοβίτικη Ομάδα εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Έρευνας επί των Πυραύλων (“RNII”), υπό τον μηχανικό Βαλεντίν Γκλουσκό. Το 1938, με τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν κατηγορήθηκε με μια ομάδα άλλων ως «εχθρός του λαού» και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια καταναγκαστικά έργα. Αλλά και στη φυλακή λέγεται ότι εργάστηκε για την κατασκευή και ανάπτυξη των πυραύλων «Κατιούσα», που χρησιμοποίησε η Σοβιετική Ένωση κατά των Γερμανών στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά τον πόλεμο τροποποίησε τον γερμανικό πύραυλο “V – 2” στην ομάδα Γκλουσκό αυξάνοντας την εμβέλειά του σε 685 χλμ. Ο ίδιος τοποθετήθηκε επικεφαλής μηχανικός συστημάτων για τα σοβιετικά οχήματα εκτόξευσης και τα διαστημόπλοια. Έτσι διηύθυνε τις εργασίες των επιστημόνων και των τεχνικών, οι οποίοι σχεδίασαν, δοκίμασαν, κατασκεύασαν και εκτόξευσαν τα επανδρωμένα διαστημόπλοια «Βοστόκ» και «Σογιούζ», όπως και τα μη επανδρωμένα σκάφη της σειράς «Κόσμος» («Ζοντ», «Μολνίγια – 1» και «Έλεκτρον»).

Ο Κορολιώφ ήταν θιασώτης της κατάκτησης της Σελήνης και σχεδίασε με την ομάδα του το πρόγραμμα «Λ – 1, 2, 3, …», το οποίο, δυστυχώς, δεν τελεσφόρησε. Στις 14.10.1966, σε ηλικία μόλις 60 ετών, εισήχθη στο νοσοκομείο για κάποια απλή χειρουργική επέμβαση, αλλά από αδεξιότητα των γιατρών δεν μπόρεσε να εξέλθει ζωντανός. Προς τιμή του δόθηκε το όνομά του στο μεγαλύτερο θαλασσοειδή σχηματισμό της αθέατης πλευράς της Σελήνης.